MAN komt met camera’s in plaats van spiegels: Optiview

Nieuws
08-07-2021 | Door Tim de Jong

Truckbouwer MAN komt anderhalf jaar na de introductie van de nieuwe truckgeneratie alweer met veranderingen. Daarvan springt het Optiview-systeem, waarbij de spiegels worden vervangen door camera’s, het meest in het oog.

Tijdens de introductie in februari 2020, pal voor de grote lockdown, hintte MAN er al op dat het druk in de weer was met het testen van camerasystemen die de spiegels zouden moeten vervangen. Toch ontwikkelde MAN ook een nieuwe set buitenspiegels, en dat was hard nodig ook. De nieuwe spiegels bleken en grote verbetering ten opzichte van de vorige.

Maar nu komt MAN alsnog met Optiview, een cameraset die de spiegels helemaal vervangt. Ten opzichte van het systeem van Mercedes valt op, dat MAN ook een camera heeft ontwikkeld die de frontspiegel vervangt. Net las bij de Duitse aartsrivaal, zijn ook bij MAN de spiegelarmen inklapbaar. Op het eerste gezicht zien ze er compacter uit. De chauffeur kan kiezen uit meerdere mogelijkheden om zichzelf van optimaal zicht rondom de cabine te verzekeren, aldus MAN. De systemen kunnen vanaf oktober besteld worden.

MAN CruiseAssist

Het Zuid-Duitse merk zegt met een andere vorm van rij-assistentie te komen, zoals CruiseAssist. Daardoor kan de chauffeur zijn MAN zelf latem remmen, (bij)sturen en optrekken, bijvoorbeeld in fileverkeer, waarbij de chauffeur volgens het merk alleen de handen aan het stuur hoeven te houden. Een soortgelijk systeem hebben we als BIGtruck twee jaar geleden als eens getest met MAN, tijdfens de introductie van de nieuwe negen liter motor. Het werkte uitstekend. Noodrem-assistent en een systeem dat je MAN mooi tussen de lijntjes houdt, komt nu ook beschikbaar op de TGM.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
17-05-2021
mantgxverwaaltransport2.jpg

Vier nieuwe MAN’s voor Verwaal Transport

Voor Verwaal Transport uit het Zuid-Hollandse Stolwijk is MAN een vanzelfsprekendheid. Bijna alle trucks uit de…
Nieuws
11-12-2019
stravers1_LR.jpg

Vier sterke MANnen voor Stravers uit Veghel

STK Stravers Torenkranen uit Veghel verhuurt ruim 125 torenkranen die voor de bouw worden ingezet. Het bedrijf…
Nieuws
09-07-2020
Hoekstra_15-1400.jpg

Breed MAN gamma ideaal voor Hoekstra Sneek

Hoekstra BV Sneek is specialist in fijnmazige distributie in de Benelux. Daarvoor zet het bedrijf een uiteenlopend…