Mercedes start tests met Actros op waterstof

Nieuws
19-05-2021 | Door Tim de Jong

Daimler Trucks, het moederbedrijf van Mercedes, richt zich bij de elektrificatie van zijn trucks voor het lange afstandstransport op brandstofcellen die waterstof omzetten in elektriciteit. Het doel is een actieradius van ruim 1000 kilometer op één tank waterstof.

Eind april begon Daimler al met intensieve tests met het eerste nieuwe, doorontwikkelde prototype van de vorig jaar gepresenteerde Mercedes-Benz GenH2 Truck, een voorname stap op weg naar serieproductie. Daimler verwacht voor het einde van dit jaar te gaan testen op de openbare weg. De start van tests bij klanten is ​​gepland in 2023 en enkele jaren later zullen de trucks gereed zijn voor levering aan klanten.

Veeleisende tests

De ingenieurs van Mercedes ontwerpen de GenH2 zodanig dat de truck en zijn componenten aan dezelfde duurzaamheidseisen voldoen als een vergelijkbare conventionele Mercedes-Benz Actros. Dat betekent 1,2 miljoen kilometer over een periode van tien jaar en in totaal 25.000 bedrijfsuren, zegt Mercedes. 

Compleet nieuw

De GenH2 is een volledig nieuw ontworpen truck met compleet nieuwe componenten die van de ontwikkelaars tijdens de tests de volle aandacht krijgen. Denk hierbij aan het brandstofcelsysteem, de volledig elektrische aandrijflijn en alle bijbehorende systemen, zoals de speciale koeling. Het individuele gewicht van de nieuwe componenten en hun plaats in het voertuig hebben ook invloed op de rijeigenschappen van de truck. Als gevolg daarvan stellen de trillingen veroorzaakt door bijvoorbeeld hobbelige wegen en vooral door extreme situaties de brandstofceltruck aan andere krachten bloot dan bij conventionele voertuigen. Om in een vroeg stadium uitgebreide kennis op te doen, wordt ook het actuele prototype getest met een laadvermogen tot 25 ton voor een GVW van circa 40 ton, zoals ook gepland is voor de serievariant van de GenH2.

" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Klik hier voor het hele verhaal! 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
15-03-2023
23DT037_014-1400

Mercedes test de nieuwe Actros en de e-Trucks

Mercedes-Benz is druk bezig met een testprogramma voor de nieuwe elektrische trucks in Rovaniemi. Naast de…
Nieuws
09-04-2024
Actros L 1848 (1)-1400

Daimler verkoopt minder trucks, vooral in Azië

In het eerste kwartaal van 2024 verkocht Daimler Truck 13% minder voertuigen
Nieuws
03-09-2020
KCB_1a_klLR.jpg

Compleet uitgeruste Mercedes Actros als visitekaartje

Sinds kort heeft Kuijpers Carp Baits (KCB) International uit het Brabantse Lieshout een nieuwe Actros…