Milieuclub waarschuwt voor structurele AdBlue manipulatie

Nieuws
02-09-2019 | Door Tim de Jong

De Brusselse milieuclub Transport & Environment waarschuwt dat er nog steeds volop wordt gemanipuleerd aan AdBlue installaties van trucks. Ze baseert zich op een onderzoek uitgevoerd samen met Deutsche Umwelt Hilfe.

Daarbij werden 140 trucks gemeten op uitstoot, terwijl ze over de weg reden en er een voertuig met meetapparatuur achteraan reed. Twintig procent van de gemeten trucks stootte meer NOx uit dan de Euro-emissieklasse suggereerde. Van de gemeten trucks, bleken er 89 uit andere landen te komen, waaronder landen die niet bij de EU horen, zoals Rusland, Servië, Wit-Rusland en Turkije. De meerderheid van trucks die de opgegeven euro emissieklasse niet haalde in de praktijk, kwam uit die landen. Transport & Environment zegt dat in Oostenrijk een soortgelijk onderzoek is uitgevoerd, met identieke resultaten. “Dit suggereert dat er sprake is van een probleem in heel Europa”, aldus T&E. 

Opzettelijke manipulatie

De Deutsche Umwelt Hilfe is ervan overtuigd dat de overschrijdingen het gevolg zijn van AdBlue manipulatie. Ze stelt dat het probleem even ernstig is als het dieselschandaal dat eerder bij personenwagens werd ontdekt. Ze bepleit dat zulke trucks de EU niet meer in zouden mogen en pleit voor striktere handhaving.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
16-01-2018
AdBlue_killer.jpg

Britten mild tegen gebruikers Adbluekillers

Van augustus tot eind november vorig jaar heeft de Britse inspectie 3735 trucks gecontroleerd. Hierbij werd…
Nieuws
21-03-2018
AdBlue_killer.jpg

Zwitserse douane controleert op AdBluefraude

Bij de Zwitsers grensplaats Au voert de douane gerichte controles uit op AdBluefraude. Volgens politie en…
Nieuws
23-02-2017
AdBlue.jpg

Truck industrie wil jacht op AdBlue fraudeurs

De Europese truck industrie, georganiseerd in de club ACEA, wil dat er jacht wordt gemaakt op AdBlue fraudeurs.…