Nieuwe Kamaz komt voorlopig niet naar Europa

Nieuws
18-11-2020 | Door Tim de Jong

Aan het begin van het jaar lieten we de eerste foto’s zien van deze Kamaz, op basis van de Actros MP4. De reacties die we kregen waren onverkort enthousiast. Sommigen vinden deze Kamaz mooier dan de Actros. Maar voorlopig zul je hem hier zelden of nooit zien.

De Kamaz 54901, zoals de nieuweling weinig sexy is gedoopt, komt voorlopig alleen met een Euro 5 motor op de markt. Dat motorblok, gewoon dertien liter met zes cilinders in lijn, komt niet van Mercedes, maar van het Zwitserse Liebherr, dat ook de krachtbronnen levert voor het vermaarde Dakar-team van Kamaz.

Naar we horen, beginnen volgend jaar pas testritten met een Euro 6 variant van deze motor. Daarmee lopen Kamaz en Liebherr dus behoorlijk achter. Alle Europese merken zijn inmiddels in de weer met LNG, waterstof, diesel-hybrides en batterij-elektrische trucks. Tegen de tijd dat Kamaz met Euro 6 komt, rijden voornoemde schone trucks allemaal in praktijktest-programma's rond in Europa.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
10-01-2018
Kamaz-Actors-MP4.jpg

Best mooi, die nieuwe Kamaz

Het Russische Kamaz, dat na de gebeurtenissen van vandaag in de Dakar rally de zege aldaar nauwelijks meer kan ontgaan, werkt…
Nieuws
18-10-2018
Kamaz-Actors-MP4.jpg

Nieuwe Kamaz volgend jaar verwacht

De nieuwe Kamaz, nog altijd 54901 genoemd, gaat in het 2e kwartaal volgend jaar in productie, melden Russische media.…
Nieuws
04-06-2018
Scania_Euro_6_web.jpg

Regering wil data buitenlandse trucks

Het kabinet wil zo snel mogelijk dat Nederland en andere Europese landen gegevens uitwisselen over Euroklasse en…