Nieuws
27-05-2021 | Door Tim de Jong

Vakbonden en werkgevers in de transportsector hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe, tweejarige cao. “Na een onrustige tijd met acties is dit een mooie dag voor de 150.000 werknemers in de transportsector”, reageert onderhandelaar Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen. “De lonen gaan in twee jaar met 6,75% omhoog, er komt een regeling om eerder te kunnen stoppen met werken én we hebben een paar mooie afspraken gemaakt om het werken prettiger te maken.”

Het CAO-resultaat maakt een einde aan een onrustige periode in de transportsector, zegt Van Rijssel. “Tijdens de coronacrisis is opnieuw gebleken hoe cruciaal de transportsector is. Maar ondertussen zitten de werknemers al bijna anderhalf jaar zonder loonsverhoging. Dat kan natuurlijk niet, dat schuurt aan alle kanten. Het is goed dat we er vandaag met de werkgevers uit zijn gekomen. Er ligt een mooi resultaat wat ons betreft.”

Mede-onderhandelaar Linda Slagter van CNV Vakmensen: “Zonder de inzet van de vakbondsleden die aan de acties en zelfs stakingen hebben meegedaan was dit resultaat er niet gekomen. Wij zijn hen dankbaar voor hun inzet en betrokkenheid.”

Lonen in twee jaar met 6,75% omhoog

De CAO heeft een looptijd van twee jaar, van 1 januari 2021 tot 1 januari 2023. In totaal gaan de lonen met 6,75% omhoog, in twee stappen:

  • 3,5% per 1 juli 2021
  • 3,25% per 1 januari 2022

De verblijfskostenvergoedingen (van belang voor werknemers die langere ritten maken) gaan per 1 juli 2021 ook omhoog, met 2,7%. Ook per 1 januari 2022 worden de vergoedingen geïndexeerd.

Afspraken over standairco’s en standkachels

Al jaren pleit CNV Vakmensen voor betere arbeidsomstandigheden in vrachtwagencabines. Van Rijssel: “Op hete dagen is het voor de chauffeurs in de cabines vaak niet te harden. Dat zorgt voor beroerde werkomstandigheden en zelfs gevaarlijke situaties. We roepen daarom al jaren dat vrachtwagencabines standaard moeten worden voorzien van een standairco en standkachel, waarmee chauffeurs de temperatuur goed kunnen regelen. Eindelijk hebben we daar nu in de cao een harde afspraak over kunnen maken. Per 1 juli zijn standkachels en standairco’s verplicht in alle nieuwe vrachtwagens waarin een chauffeur de dagelijkse rust moet doorbrengen.”

Die afspraak zal uiteindelijk ook z’n uitwerking hebben voor oudere vrachtwagens zónder die voorzieningen, verwacht Van Rijssel. “Liever hadden we natuurlijk meteen de afspraak gemaakt dat standkachels en standairco’s gewoon verplicht in alle huidige vrachtwagens worden ingebouwd. Het is ook gewoon een kwestie van goed werkgeverschap. Helaas bleek dat voor de werkgevers op dit moment nog een brug te ver. Maar het is volgens mij een kwestie van tijd, de druk op werkgevers neemt toe om voor comfortabele werkomstandigheden te zorgen. Zeker nu veel transportbedrijven zitten te springen om chauffeurs. Die chauffeurs zijn natuurlijk ook niet gek, die gaan eisen stellen. Iedereen wil het liefst een wagen met goede voorzieningen.”

Werken met rolcontainers

Een andere belangrijke arbo-afspraak betreft het werken met rolcontainers. Hier komt een onderzoek naar, dat uiterlijk 1 juli 2022 klaar moet zijn. Van Rijssel: “Doel is om het werk makkelijker en lichter te maken. Het geduw en getrek met zware rolcontainers zorgt nu onnodige rugklachten en zelfs uitval van werknemers. Vooral in de winkeldistributie en de afval- en milieusector is dit aan de orde.”

Eerder stoppen met werken

Vanuit het pensioenakkoord komt er een regeling die het mogelijk maakt om eerder te kunnen stoppen met werken. Deze regeling gaat in op 1 januari 2022 en eindigt op 1 januari 2026. Een werkgroep gaat deze regeling verder uitwerken. Werkgevers betalen 0,75% van het sociaal verzekeringsloon (SV-loon) voor deze regeling.

  

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
15-02-2021
lossen_rolcontainers_LR.jpg

CAO-overleg vastgelopen, FNV bereidt acties voor

Vakbond FNV gaat met leden van FNV Transport & Logistiek acties voorbereiden. Dat kondigt de vakbond…
Nieuws
01-03-2021
Actie3.jpg

FNV en CNV sturen werkgevers ultimatum om CAO

FNV Transport & Logistiek en CNV Vakmensen zeggen een ultimatum te hebben gestuurd aan de werkgevers…
Nieuws
25-11-2019
dometic-coolair-rtx-1000-e1498557608850.jpg

CNV: ‘Slapen in hete cabine is vragen om ongelukken’

Vrachtwagenchauffeurs die moeten overnachten in een snikhete cabine (zonder standairco), zitten de…