Voor het eerst is er een monteur veroordeeld in een manipulatieverhaal met de digitale tachograaf, na uitgebreid onderzoek van de Inspectie. De monteur werkte voor een transportbedrijf.
De rechter legde, in lijn met de eis van de officier van justitie van het Functioneel Parket, een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en 228 uur werkstraf op. De uitspraak biedt de Inspectie leefomgeving en Transport (ILT) meer mogelijkheden om op te treden tegen manipulatie van tachografen, zo schrijven zij in hun persbericht.
Inspecteur generaal Jan van den Bos: “Het is mooi dat we facilitators nu via het strafrecht kunnen aanpakken. Zo werken we aan een steeds effectievere aanpak van tachograaffraude. Dat draagt bij aan het welzijn van de chauffeurs, veiligheid in het verkeer en eerlijke concurrentieverhoudingen.”
Belangrijke rol
De ILT constateert dat de tachograaf regelmatig wordt gemanipuleerd om meer uren te kunnen rijden. Chauffeurs en bedrijven kunnen bij constatering hiervan op een forse bestuurlijke boete rekenen. Deze manipulatie wordt steeds geavanceerder en kan moeilijk tijdens reguliere controles worden vastgesteld, aldus de Inspectie. Chauffeurs en transportondernemingen hebben vaak hulp van derden, zoals een werkplaatsmonteur die voor materiaal zorgt en de benodigde werkzaamheden uitvoert. Tot nu toe bleef deze ‘facilitator’ buiten schot. Voor het eerst is nu een werkplaatsmonteur veroordeeld voor het manipuleren van tachografen.
Groot onderzoek
De rechtszaak volgde na een groot onderzoek bij een transportonderneming in Zuid-Holland. Daarbij waren de Inlichtingen- en Opsporingsdienst en handhavers van de ILT, de landelijke eenheid van de politie en de RDW betrokken. Uit dit onderzoek bleek de werkplaatsmonteur een belangrijke rol te spelen bij de tachograafmanipulatie. Samen met het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie is gekeken of deze monteur strafrechtelijk vervolgd kon worden.