Rechtszaken over schadevergoeding truckkartel gaan door

Nieuws
10-04-2024 | Door Maarten van der Westen

Een tijd geleden zijn Europese truckfabrikanten veroordeeld voor illegale prijsafspraken. Duizenden Duitse transporteurs hebben zich verenigd en eisen schadevergoeding van het truckkartel. Onlangs besliste een hoge rechter dat deze rechtszaken door mogen gaan.

Vanwege illegale prijsafspraken zijn alle Europese vrachtwagenmerken behalve MAN (want die meldde de misstanden bij justitie) veroordeeld tot een boete van in totaal 3 miljard Euro. Tussen 1997 en 2010 hebben de truckfabrikanten illegaal prijsafspraken gemaakt, waardoor klanten teveel betaalden voor hun nieuwe vrachtwagens.

Gedupeerde klanten willen na de veroordeling geld zien: zij hebben immers teveel betaald voor hun vrachtwagens. Zo’n 8,500 Duitse transporteurs hebben zich verenigd bij Financialright Claims, een juridisch dienstverlener die namens de partijen twee rechtszaken voert. Het gaat hierbij om geld dat teveel is betaald voor zo’n 200.000 vrachtwagens, inclusief rente. Een flink bedrag dus.

Meer rechtszaken

In 2020 bepaalde een Duitse rechter dat deze constructie niet mocht: wettelijke machtiging was niet toegestaan. Onzin, bepaalde het Hooggerechtshof van München onlangs. Financialright Claims mag de betrokken transportbedrijven vertegenwoordigen en namens hen de rechtszaken voeren. Dit betekent dus dat de zaken door mogen gaan. Sterker nog: de uitspraak zet de deur open voor nog meer partijen om een rechtszaak te beginnen.

Een bijzonder serieuze zaak dus voor de truckfabrikanten. Potentieel kan ze dit heel veel geld gaan kosten. Nu er groen licht is van het Hooggerechtshof barst de strijd in de rechtszaal waarschijnlijk binnenkort echt los.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
10-02-2020
Acea-trucks.png

Truckkartel: Duitse rechter wijst claim af

De Europese truckfabrikanten kunnen weer even rustig ademhalen nu de Duitse rechter een verzamelde claim van…
Nieuws
06-04-2018
Acea-trucklineup.jpg

Truckkartel: Eerste slag voor truckindustrie

Tijdens een zitting van Amsterdamse rechtbank is MKB Claim er niet in geslaagd om de truckfabrikanten te…
Nieuws
23-12-2016
Acea-trucks.png

Truckkartel: Vanaf januari claimen bij TLN

Leden van TLN kunnen vanaf januari terecht voor hun mogelijke claim tegen het truckkartel, dat afgelopen juli…