Regering wil data buitenlandse trucks

Nieuws
04-06-2018 | Door Tim de Jong

Het kabinet wil zo snel mogelijk dat Nederland en andere Europese landen gegevens uitwisselen over Euroklasse en leeftijd van voertuigen, om zo ook buitenlandse overtreders van de Milieuzone op de Maasvlakte te kunnen beboeten.  Dat meldt TLN.

Dat schrijft staatssecretaris Van Veldhoven van IenW als antwoord op Kamervragen van Remco Dijkstra (VVD). Op dit moment verkent ze de mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen. Het kabinet zal dit aankaarten in Brussel. TLN plette er eerder voor Europese gegevensuitwisseling mogelijk te maken  en is blij te horen dat de staatssecretaris gevolg geeft aan de oproep van de Tweede Kamer.

Boetes nu lastig te innen

Op de Maasvlakte mogen alleen vrachtauto’s met een Euro 6-motor komen. Voertuigen die geen Euro 6-motor hebben mogen er wel op, mits ze niet ouder zijn dan zeven jaar. De toegangseisen gelden voor alle vrachtauto’s. Om vast te stellen of een voertuig in overtreding is, zijn gegevens van dat voertuig nodig, zoals de Euroklasse en de leeftijd. Om boetes te kunnen versturen zijn gegevens van de kentekenhouder nodig. Van Nederlandse voertuigen zijn al die gegevens bekend, maar van buitenlandse kentekens niet. Er bestaan in de EU nu geen afspraken tussen lidstaten om voor deze overtredingen dergelijke gegevens uit te wisselen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
16-08-2017
NOxBUSTER_for_city_driving1.jpg

Retrofit je truck naar Euro VI

Een Finse leverancier, Proventia, heeft een systeem ontwikkeld en goedgekeurd gekregen waarmee een Euro 4 of 5 truck, kan…
Nieuws
28-03-2018
Scania_Euro_6_web.jpg

Grote controle op toegangswegen Maasvlakte

De NOS en bronnen op Twitter melden dat er een grote controle gaande is op de toegangswegen naar de Maasvlakte.…
Nieuws
03-10-2018
Heiwo-SimonLoos-Ginaf.jpg

‘Elektrische truck stoot toch deeltjes uit’

Tijdens de HVTT15 conferentie in Rotterdam maakte Simon Loos cijfers bekend over een eigen onderzoek naar de…