Renault Trucks K 10x8 voor het zware werk

Nieuws
10-05-2021 | Door Tim de Jong

Renault Trucks deed tot nu toe niet echt mee in de Champions Leage van het bouwtransport. Hoewel het Franse merk indrukwekkende offroad voertuigen bouwt voldeden die tot nu toe niet aan de specifieke Nederlandse eisen. Daar komt nu verandering in met de nieuwe Renault Trucks K 10x8. Een indrukwekkende 50 tonner die door Veldhuizen in Groenekan werd aangepast.

De nieuwe 10x8 ziet er bijzonder robuust uit met zijn stalen bumper met een grote oploophoek, de stoere, ruime cabine en typische bouw accenten zoals de beschermde koplampen. Verder is er een opstap met een handgreep aangebracht achter de linker deur waardoor de chauffeur tijdens het laden in de laadbak kan kijken. Het interieur van de K is typisch Renault. Dat wil zeggen robuust en functioneel en daarmee bij uitstek geschikt voor het zwaarste werk. De aangepaste OptiDriver Xtrem geautomatiseerde versnellingsbak, zeg maar het Franse neefje van Volvo’s I-Shift, heeft speciale offroad software.  Met een extra lage kruipversnelling en zelfs een speciale downhill cruise control voor in het terrein heeft de Renault alles in huis voor het zwaarste werk. Speciale bodemplaten beschermen de kwetsbare delen en het 38 tons tandemstel met naafreductie staat voor een hoge bodemvrijheid en een grote technische reserve.

Standaard chassislengte

Veldhuizen ging uit van het standaard 8x8 chassis met een wielbasis van 5600 mm. Dat is de maat tussen as 1 en 3 bij het originele voertuig. Daardoor hoefde er niet ingegrepen te worden in het chassis, want daarmee bleek er voldoende ruimte voor de extra, tien tons as. Naast de middelste, sturende en hefbare as werd de vooras voorzien van 325/95R22,5 banden. Op as twee zijn 375/90r22,5 inch banden toegepast. De middelste as is uitgerust met 385/65r22,5 banden, het tandemstel staat op 24 inch wielen met 325/95 banden voor nog meer bodemvrijheid en terreinvaardigheid. De aslast verdeling is 10 ton, 11,5, 10 en twee keer 9,5 ton.  De optelsom daarvan is 50 ton op kenteken.

Comfortabel en stabiel

De truck is, afgezien van de toegevoegde, luchtgeveerde middelste as parabool geveerd. Het tandemstel is voorzien van de 38 tons Xtreme vering die echter verrassend soepel blijkt. Zowel leeg als zwaar beladen rijdt de Renault opvallend comfortabel en stabiel, zo bleek tijdens een rij impressie voor de fotoshoot. We reden de truck zowel leeg als (over) beladen en daarbij viel de grote souplesse op. Leeg blijken verkeersdrempels minder hinderlijk dan meestal, en ook beladen rijdt de K erg goed. Opvallend is daarbij de grote stabiliteit, iets wat bijzonder is gezien de grote hoogte waarop de chauffeur zich bevindt boven het wegdek. De instap is met vier treden wel behoorlijk hoog maar daar tegenover staat een grote oploophoek en een uitstekende bodemvrijheid.

Alternatief voor de bouw

Voor de ombouw werden onder meer de brandstof- en AdBlue tanks, de accubak en de uitlaat verplaatst. De uitlaat is nu tussen as 1 en 2 geplaatst, terwijl er een op maat gemaakte 345 liter brandstoftank is aangebracht tussen as 3 en 4 aan de rechterkant.  De stoere Renault Trucks K is voorzien van een slibdichte Ruizeveld  kipperopbouw met milieukleppen. Met deze Renault Trucks K biedt Veldhuizen uit Groenekan een alternatief voor dit specifieke marktsegment.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
08-03-2022
Mus_3-1400.jpg

DAF CF 530 10x4 kipper voor Mus Transport Herwijnen

Mus Transport BV uit Herwijnen heeft een nieuwe DAF XF530 10x4, een door Veldhuizen omgebouwde DAF…
Nieuws
07-06-2024
Kipper12

Veel trucks en innovaties op het Kipper Event 2024

De eerste dag van het Kipper Event 2024 is voorbij. Gelukkig is er nog een dag.
Nieuws
26-01-2018
IEP_1026-1400.jpg

Jubileum MAN voor Westdijk

De transportdivisie van Westdijk Transport in Alphen aan de Rijn heeft de eerste van twee nieuwe MAN vijfassers in gebruik genomen.…
BIGtruck online magazine is een onderdeel van Transwebgroup Coöperatief U.A.