Nieuws
18-11-2020 | Door Iep van der Meer

BIGtruck schreef al eerder over het kopen van rijbewijzen en bestuurderskaarten, maar nu blijkt dat dit nog steeds gewoon mogelijk is. Deze week nog troffen Noorse inspecteurs onderweg een vals Pools rijbewijs aan, en na enig speurwerk blijkt de website waar deze documenten worden aangeboden nog steeds in de lucht te zijn.

In dit geval ging het om de bestuurder van een bestelwagen. De man gaf toe dat hij het rijbewijs pasje had gekocht voor 2500 Kronen via een website. De Poolse website biedt rijbewijzen aan voor zo'n beetje alle Europese landen, en daarnaast kun je er ook identiteitsbewijzen aanschaffen. Bestuurderskaarten voor de tachograaf vinden we niet op de website, waardoor beroepschauffeurs er niet mee uit de voeten kunnen. Of ze moeten met een oude truck met tachograafschijven rijden, dat kan wel.

Het is van de zotten dat er nog steeds niets aan gedaan is om de website uit de lucht te halen. Voor nog geen tachtig Euro krijg je keurig je rijbewijs thuis gestuurd, met jouw pasfoto en jouw eigen zelfgekozen identiteit. Voor nog eens acht tientjes heb je er een bijpassende identiteitskaart bij. Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als mensen zonder rijbewijs aan het verkeer deelnemen, of dat veroordeelde drankrijders toch gewoon weer de weg op gaan. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
30-08-2019
prawkoUK1-compressor-1-510x322.png

Poolse onderwereld fraudeert gewoon door

Alles wat elektronisch is kan gemanipuleerd worden en dat geldt dus ook voor de digitale tachograaf. Dit apparaat…
Nieuws
22-01-2019
Richard_Kwast.png

'CBR traag met rijbewijsafhandeling'

Op 1Vandaag was gisteravond een reportage te zien over de trage procedures bij het CBR. Daardoor zitten chauffeurs…
Nieuws
22-04-2019
tachograaf_header_1.jpg

CBR en KIWA tonen aan: Geen monopolie graag

De branche is de afgelopen tijd in de greep geweest van de veel te late levering van werkplaatskaarten door…