Roemeense dieseldieven veroordeeld in België

Nieuws
28-04-2023 | Door Tim de Jong

In België zijn twee Roemeense chauffeurs veroordeeld wegens dieseldiefstal. Ze reden in opdracht van West-Europese bedrijven en kregen van hun werkgever geen geld mee voor de diesel, maar een elektrische pomp en gereedschap zoals een boor en een koevoet, om onderweg diesel te stelen.

Op die manier beoogden ze de kosten van hun werkzaamheden lekker laag te houden. De dieven gebruikten een rode Actros die uiteindelijk op beelden van bewakingscamera’s werd herkend. Begin maart vorig jaar werd deze truck bij Tongeren aangehouden en doorzocht door de Belgische politie. Zij troffen genoemde pomp en gereedschappen aan en arresteerden de chauffeurs.

Milde straf

Ze werden schuldig bevonden aan vijf van zulke diefstallen, drie daarvan werden al in 2021 in Nederland gepleegd. Het ging om honderden liters per keer. De straffen voor de chauffeurs vielen om wat voor reden dan ook niet hoog uit: Beiden moeten veertien maanden de gevangenis in en krijgen een boete van 1600 euro. Dat is niet veel vergeleken met de illegaal behaalde winsten.