Nieuws
18-03-2016 | Door Iep van der Meer

 

H. Schoenmaker BV uit Beverwijk heeft een MAN 8x4 WS met autolaadkraan en afzetsysteem op de weg gezet. Daarmee heeft deze aannemer een bijzonder multifunctioneel voertuig in de vloot. Een manus van alles eigenlijk die zelfs voor de dieplader zijn mannetje staat.

H. Schoenmaker BV is een aannemingsbedrijf dat gespecialiseerd is in grondverzet en loonwerk. Sloopwerken, werk aan rioleringen en asfaltering-projecten behoren tot de specialismes, maar Schoenmaker is ook gecertificeerd voor saneringen. Het bedrijf biedt aan 20 mensen werk. Door alle verschillende disciplines heeft het bedrijf een indrukwekkend machine- en wagenpark. Dat park bestaat onder meer uit graafmachines, shovels en landbouwtractoren. De drie eigen vrachtwagens fungeren in dit park als een soort van vliegende keep. Zo worden ze gebruikt voor de aan- en afvoer van materialen en machines, maar ook voor het zelfstandig werken met afzetcontainers en de eigen autolaadkraan. Voor de nieuwste truck lag de lat dan ook hoog.

Vermogen
‘’Wij zochten een allround inzetbare truck met een optimale aslastverdeling en een zo hoog mogelijk laadvermogen’’, aldus H. Schoenmaker. Het werd volgens de typeaanduiding een MAN TGS 43.520, maar dat blijkt niet helemaal correct. Dat cijfertje 43 klopt helemaal, want dat is het tonnage, maar het vermogen is een klein beetje bluf. ‘’Een geintje, maar het is wel degelijk een 480 pk uitvoering’’, aldus H. Schoenmaker. De nieuwe MAN van Schoenmaker is dankzij het 30 tons afzetsysteem in staat om ook de zwaarste afzetbakken te vervoeren. Verder is er een Penz 172R autolaadkraan gemonteerd. Dat is een kraan met een hoge snelheid en een groot bereik. Hoog op de eisenlijst stond verder een zo hoog mogelijk laadvermogen, maar ook een hoog GVW stond op het verlanglijstje. ‘’Wij hebben als aannemersbedrijf veel eigen machines die we vervoeren op onze eigen dieplader- aanhangwagen. Dat is een vierasser die goed is voor 32 ton, en ook daarmee moet de MAN uit de voeten kunnen. Dat is ook de reden dat we gekozen hebben voor wat meer vermogen. Je moet ook met een geladen auto wel lekker mee kunnen komen, dat vind ik belangrijk. Vandaar de keuze voor de D26 motor met 480 pk’’ aldus Hans Schoenmaker.


De MAN is uitgevoerd als 8x4 WSM en dat staat voor wide-spread met een verplaatste tweede vooras. Door die as naar achteren te plaatsen ontstond er een optimale aslastverdeling. De drie achterassen staan nu ieder op 180 cm afstand waardoor er hogere aslasten mogelijk zijn. Bijkomend voordeel van het WS systeem is dat er geen wringing ontstaat. Dat is niet alleen beter voor de ondergrond, maar het scheelt ook slijtage aan de banden. De tweede vooras is bladgeveerd maar lucht-ondersteund. Door een koppeling met de voorste as is er een optimale aslast uitnutting. Deze uitgekiende configuratie is met name van belang door de autolaadkraan die achter de cabine is geplaatst. De MAN TGS is verder voorzien van alle opties die Schoenmaker nodig heeft bij het uitvoeren van de verschillende werken. Zo is de truck onder meer voorzien van een overdruk-installatie voor het werken op saneringslocaties.

 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
26-01-2018
IEP_1026-1400.jpg

Jubileum MAN voor Westdijk

De transportdivisie van Westdijk Transport in Alphen aan de Rijn heeft de eerste van twee nieuwe MAN vijfassers in gebruik genomen.…
Nieuws
14-04-2016
Arocs10x4.jpg

Mercedes komt met Arocs 10x4

Mercedes-Benz komt met een 10x4 uitvoering van de Arocs. De nieuwe vijf-assige Arocs zal gepresenteerd worden tijdens de TKD…
Nieuws
19-06-2016
Zuurmond1.jpg

Volvo FMX 10x4 voor De Jong Zuurmond

De Jong Zuurmond Infrabeheer, onderhoud en services heeft een nieuwe Volvo FMX 460 10x4 asfaltkipper in bedrijf genomen.