Tatra voor Van der Wiel Drachten

Nieuws
28-10-2019 | Door Iep van der Meer

Tatra timmert stevig aan de weg in Nederland. Inmiddels rijden er al bijna 50 van deze unieke trucks rond en ook Van der Wiel in Drachten heeft inmiddels een Tatra 8x8 in de vloot. De Tatra Phoenix PR4446 530 pk 8x8 kipper werd volledig in de Van der Wiel specificatie afgeleverd door Tatra dealer ESA in Drachten.

De nieuwe Tatra is voorzien van een Gijsbertsen kipper opbouw met kunststof milieukleppen, een overdruksysteem en diverse klant specifieke aanpassingen. Van der Wiel Transport heeft een uiteenlopende vloot voor verschillende transport specialismes. Bouw en grondverzet voertuigen nemen een belangrijke plaats in en daarvoor zet het bedrijf verschillende types voertuigen in. In het wagenpark vinden 8x4, 6x6, 10x4 en voor het echte zware terreinwerk 8x8 kippers. Directeur Klaas van der Wiel: ,,Voor het echt zware werk in de zandbanen maakten we van oudsher gebruik van Ginaf 8x8 trucks. Aangezien dat merk gestopt is met de productie van 8x8 trucks zochten we een alternatief. Onze DAF en Ginaf dealer ESA, waarmee we al jaren een uitstekende relatie hebben, kwam toen met Tatra op de proppen. Een merk met veel historie, maar wij hadden er nog geen ervaring mee. We hebben eerst twee weken intensief test gereden met deze Tatra 8x8. De chauffeurs waren unaniem positief over de truck. Deze positieve reacties en de al meer dan 40 jarige vertrouwens relatie met ESA, waren van doorslaggevende reden om over te gaan tot de aanschaf van een nieuwe Tatra.’’

Paccar componenten

ESA Trucks Nederland met vestigingen in Groningen, Veendam, Marum en Drachten is geautoriseerd Tatra dealer voor de provincies Groningen en Friesland. Een gebied waar veel gewerkt wordt met zware terreinvoertuigen en dus een ideale markt voor het Tsjechische truckmerk Tatra. Met het beproefde concept van onafhankelijke wielophanging, het unieke chassis met de centrale koker en de grote terreinvaardigheid vormt de Tatra een uitstekend alternatief voor de bekende merken. Uniek is het lage eigen gewicht van de Tatra. De Phoenix 8x8 met de Gijsbertsen kipper is goed voor een GVW van 46 ton. Bij een eigen gewicht van slechts 17.180 kilo resteert een uniek hoog laadvermogen van bijna 29 ton. Doordat Tatra gebruik maakt van Paccar componenten, waaronder de cabine, de elektronica en de MX13 krachtbron in combinatie met de ZF Traxon transmissie past Tatra perfect binnen het leveringsprogramma van ESA.

 

Jubileumtruck

De Tatra is uitgerust met 445/75R22,5 banden die rondom als enkellucht zijn gemonteerd. Daarmee wordt gewicht bespaard, maar in het terrein betekent het ook dat de wielen in elkaars spoor lopen. Dat betekent minder weerstand in het zand. Dankzij de onafhankelijke wielophanging met hydraulisch ondersteunde luchtvering heeft de Tatra Phoenix een onovertroffen weggedrag. De vier-asser is uitermate stabiel en blijkt enorm comfortabel. Ook op slechte wegen met dwarsribbels blijft het comfort op een bijzonder hoog niveau, zo ondervond chauffeur Tjalling de Vries inmiddels. Tjalling verruilde zijn Ginaf 8x8 na krap een miljoen kilometers voor de nieuwe Tatra, exact op de dag dat hij 20 jaar in dienst was bij Van der Wiel Transport. ,,Een mooier jubileum cadeau had ik mezelf niet kunnen wensen’’ aldus de gelukkige verse Tatra rijder.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
22-10-2015
wielklein1.jpg

Van der Wiel pakt stevig uit

Van der Wiel Transport investeert momenteel behoorlijk. Op de BedrijfsautoRAI staat bijvoorbeeld een nieuwe Ginaf 8x4 WS met…
Nieuws
13-07-2017
IMG_7683-1400.jpg

Komend weekend BIGtruck 8x8 Kippertest op tv

Aanstaande zondag kun je in RTL Transportwereld onze kippertest met 8x8 trucks zien. Binnenkort lees je er…
Nieuws
19-06-2016
Ferro3.jpg

Twee Ginaf trucks voor Ferro Rent

ESA Trucks heeft twee Ginaf X5250 bakwagens afgeleverd aan Ferro Rent in Groningen.