Uitzonderlijk vervoer: Stamceltransplantaten

Nieuws
17-10-2018 | Door Tim de Jong

Drieduizend stamceltransplantaten worden op 17 oktober van de Plesmanlaan in Leiden naar de Plesmanlaan in Amsterdam verhuisd. Er mag niets misgaan en daarom begeleidt een politie-escorte het vervoer.

De stamceltransplantaten zijn verkregen uit navelstrengbloed en worden gebruikt om ernstig zieke patiënten er weer bovenop te helpen. Sanquin concentreert dit soort activiteiten nu in Amsterdam.

In het navelstrengbloed van een pasgeboren baby zitten waardevolle stamcellen. Bij moeders die zich hiervoor opgeven en in bepaalde ziekenhuizen bevallen, isoleert de Navelstrengbloedbank van Sanquin deze stamcellen en slaat ze op. Ze worden bewaard voor patiënten. Dat zijn vooral kankerpatiënten bij wie de chemotherapie hun stamcellen kapot heeft gemaakt. Zonder nieuwe stamcellen zijn ze vaak ten dode opgeschreven.

De stamceltransplantaten zitten in speciale cassettes die aan dunne rails in vloeibare stikstof hangen, op een temperatuur van min 160 graden Celsius. Het vervoer is kwetsbaar. Het is een tot in de details voorbereide operatie om de transplantaten veilig in de lift en uit het pand in Leiden te krijgen, over de weg te vervoeren en in Amsterdam op hun plaats te zetten. Een rijstrook van de A4 zal tijdelijk worden afgesloten en het transport rijdt 60 tot 80 km/h. Motoragenten van de eenheid Haaglanden begeleiden het transport.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
03-06-2020
Mammoet_TPA1.jpg

Grootste order ooit voor Mammoet

Een groep bedrijven gespecialiseerd in het winnen van gas op afgelegen plekken heeft Mammoet aangesteld als logistiek…
Nieuws
26-04-2021
IEP_7903_1_LR.jpg

Breedtetransport: Eerst omvaren en dan de weg op!

Het vervoeren van een opslagtank van 600 kuub is natuurlijk niet makkelijk. De beste manier bleek eerst…
Nieuws
29-05-2019
begeleider_20_2_LR.jpg

Transportbegeleiders hoeven geen CE-rijbewijs meer te hebben

Begeleiders van uitzonderlijke transporten en exceptioneel vervoer, hoeven niet langer meer…