Vakantiegeld: TLN wenst overleg met bonden

Nieuws
08-06-2018 | Door Tim de Jong

Er lijkt een oplossing in zicht voor een heikele kwestie in de transportsector: het loon over de vakantiedagen. Werkgeversorganisatie TLN wil hierover binnenkort in gesprek met de vakbonden. “Als we voor de werknemers een goede collectieve deal kunnen maken, voorkomen we jarenlang juridisch getouwtrek”, zegt onderhandelaar Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen.

CNV Vakmensen is eerder dit jaar proefprocessen gestart tegen twee transportbedrijven, GCA en Geodis. De bond wil hiermee van de rechter duidelijkheid krijgen over de uitbetaling van vakantiedagen in de transportsector. “Die klopt volgens ons niet. Werknemers lopen op deze manier veel geld mis. Wij willen gewoon dat dit goed wordt geregeld”, zegt Van Rijssel.

Basissalaris

De uitbetaling van vakantiedagen is al langer onderwerp van gesprek met de werkgevers in de transportsector. Aanleiding is een arrest van het Europese Hof van Justitie (2011). Volgens die uitspraak moet de beloning voor een vakantiedag gelijk zijn aan de beloning voor een werkdag. “Dat is in de transportsector nu duidelijk niet het geval”, zegt Van Rijssel. “De uitbetaling van een vakantiedag is uitsluitend gebaseerd op het relatief lage basissalaris. Er wordt geen rekening gehouden met toeslagen en de vele overuren.”

Claims

Tijdens het cao-overleg vorig jaar heeft CNV Vakmensen geprobeerd om met werkgeversorganisaties TLN en VVT een collectieve deal te maken. “Dat is toen niet gelukt, de werkgevers wilden er niet van weten”, zegt Van Rijssel. “We hebben vervolgens werknemers opgeroepen om met hulp van ons zelf een claim in te dienen bij hun eigen werkgever. Inmiddels liggen er zo’n duizend claims tegen ruim 250 transportbedrijven. Tegen twee bedrijven lopen nu proefprocessen. Het gaat om vorderingen over de afgelopen vijf jaar, van gemiddeld zo’n 1.000 tot 1.250 euro per jaar. De werkgevers zien de bui waarschijnlijk al hangen en zijn nu toch bereid tot een gesprek hierover. Dat is goed nieuws. Hopelijk bereiken we alsnog een oplossing voor alle werknemers in de transportsector.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
21-12-2017
Actie3.jpg

Vakbonden flyeren voor toeslag op vakantieloon

De vakbonden CNV en FNV maken serieus werk van een eerdere mededeling van het CNV dat het uitkeren van vakantiegeld…
Nieuws
21-03-2018
vlagcnvc_LR.jpg

CNV bijt door in vakantiegeldkwestie

CNV Vakmensen is proefprocessen gestart tegen twee transportbedrijven, GCA en Geodis. “We willen hiermee van de rechter…
Nieuws
03-03-2021
155819597_2910030005946506_4943440779924906579_n.jpg

Langzaam rijden en WC papier voor TLN

Officiële acties voor een nieuwe CAO laten nog even op zich wachten maar een honderdtal chauffeurs is op eigen initiatief…