Van den Brink nu beste Nederlander

Nieuws
13-01-2020 | Door Tim de Jong

De Russen hebben de rally volledig onder controle, daar achter zien we Janus van Kasteren terugvallen, terwijl Martin van den Brink zich opwerkt naar de zevende plaats in het algemeen klassement. De sfeer was neerslachtig, na het bericht van het overlijden van motorrijder Paulo Gonçalves.

Bijna 27 minuten leverde Janus van Kasteren in op etappewinnaar en klassementsleider Karginov in de 546 km lange proef. Zeer tegen zijn gewoonte in liet hij vandaag vooral in de duinen tijd liggen. “Terwijl dat eigenlijk het enige was waarop je wat te winnen had”, zei Van Kasteren. “Tussen de duinen door was het zo snel dat ik continu op 140 tegen de begrenzer aan reed. Daar was geen verschil te maken.”

De reden dat Van Kasteren moeite had in de duinen was een kapot palletje onder het gaspedaal, waardoor doseren niet mogelijk was. “Het was plankgas of geen gas”, vertelde Van Kasteren. “Maar als je een duin op wilt, moet je doseren. Plankgas beginnen en bovenaan halfgas, zodat de truck zichzelf over de top trekt. Dat ging niet. Het was gruwelijk vervelend in de duinen.”

Zo vervelend zelfs dat de Iveco Powerstar 6 minuten vast stond op een duin. De truck werd losgetrokken door concurrent Martin Macik. “Heel sportief van hem”, vond Van Kasteren. Dat betekent waarschijnlijk wel dat Macik, vijfde in het klassement, wat tijd terugkrijgt voor het helpen van Van Kasteren, waardoor het verschil nog iets groter wordt. Macik had even later wel, net als Van Kasteren, een lekke band. “In de duinen gaan we de auto’s voorbij, maar op de rechte stukken waar wij maximaal 140 mogen, komen die auto’s weer met 180 voorbij blazen”, zei Van Kasteren. “In het stof hebben we een lekke band gereden. Dat was jammer.” Van Kasteren staat nu nog 16e algemeen.

Bij de finish bleek het team van Mammoet Rallysport een uitstekende dag te hebben gehad. In het kielzog van de Kamaz-trein (Karginov, Sotnikov en Shibalov bezetten de eerste drie plaatsen) volgden Ales Loprais en Viazovich (+9.36). De Mammoet-mannen waren de snelste Nederlanders en gaven dus slechts 17 seconden toe op de nummer vijf van de etappe. ,,De snelheid in het zand is prima. We hebben weer tijd goed gemaakt op de rijders voor ons en het geeft nog meer vertrouwen voor de komende dagen.’’ Van den Brink staat nu zevende, kort voor Versteijnen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
14-01-2020
Dakar20202-etap9-site-BKsite.jpg

Gert Huzink verrast in negende etappe

Gert Huzink weet van geen opgeven: ook al staat hij er in het algemeen klassement niet gunstig voor, toch wist hij…
Nieuws
16-01-2019
Kamaz_nikolaev_1.jpg

Russen blijven met moeite voor De Rooy

Het is flink knokken aan kop tussen de Russen en de Brabanders. Het Kamaz team beseft dat het de overwinning niet…
Nieuws
18-01-2019
TemaDeRooy2019.jpg

De Rooy derde, Van Kasteren valt uit

Het De Rooy team zag kopman Gerard op de derde plaats eindigen. Ook de drie andere Iveco's haalden de finish. Ton…