Van Genugten grijpt net naast de winst

Nieuws
09-01-2016 | Door Alex Miedema

Spectaculaire ontwikkelingen vandaag in Le Dakar, Ton van Genugten leek even de etappe te gaan winnen. Halverwege de rally had hij de snelste tijd, ondanks dat hij als servicetruck een stuk zwaarder is dan de wedstrijdtrucks. Helaas voor de Bestenaar kreeg Villagra een lekke band. Ook als hij vooraan rijdt blijft hij in dienst van het team, waardoor Nikolaev vandaag de etappe kon winnen voor Kamaz.

Bij Iveco moeten ze zich misschien nog eens een keer achter de oren krabben over de rolverdeling binnen het team, Van Genugten is tot nu toe vrijwel iedere dag sneller geweest dan De Rooy. Alleen de dagen dat hij eerder moest starten dan zijn teambaas, verloor hij veel tijd, juist omdat hij op De Rooy moest wachten direct na de start. Als Van Genugten voor eigen rekening had kunnen rijden in de Iveco had hij nu zonder enige twijfel een podiumplaats gehad in het algemeen klassement.

Dat klassement is op dit moment ongehoord spannend. De eerste zes zitten binnen 15 minuten van elkaar. Eén lekke band of ander probleem kan je nu de winst kosten. Dat merkte Hans Stacey vandaag, hij verloor zo'n 10 minuten doordat hij veel remproblemen had onderweg. Op de verbinding tussen de twee delen van de special in moest hij zelfs even helemaal stoppen. De leiding in het klassement schuift nu door naar EVM-teammaat Versluis, die op zo'n 5 minuten voor De Rooy staat.

Pascal de Baar kon zijn mooie positie in het algemeen klassement helaas niet vasthouden, ondanks dat Kolomy die boven hem stond vandaag veel tijd verloor. De Renault-rijder staat nu op de elfde plek, maar dat is slechts 4 minuten achter de nummer 8. Deze nummer 8 is ook een opvallende naam: Maurik van den Heuvel. Nadat hij in 2014 al 'rookie of the year' was, lijkt hij dit jaar de beste privateer te worden. Het is sowieso erg knap om met een eigen team in de top 10 te staan natuurlijk. 

Bij de auto's was er minder goed nieuws. Een 63-jarige man liep over het parcours en werd geschept door de Franse coureur Lionel Baud. De man overleed ter plekke. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
03-01-2016
Brink1.jpg

Mammoet Rallysport is er klaar voor!

De Dakar 2016 is los, tenminste, officieel. Echt vlotten doet het nog niet want een ongeluk en slecht weer zorgen…
Nieuws
04-01-2016
5t1h_Oilibya201408100780_1.jpg

Dakar kent een trage start dit jaar

De Dakar rally wordt geplaagd door heel veel tegenslagen momenteel. Het slechte weer was al veel eerder voorspeld en…
Nieuws
04-01-2016
brinkbrand2.jpg

Mammoet renault brand volledig uit

Vandaag is tijdens de eerste echte etappe de Renault rallytruck van Martin van den Brink volledig afgebrand.