Nieuws
02-12-2020 | Door Iep van der Meer

Vanaf 1 januari verplicht Frankrijk speciale dode hoek stickers voor alle trucks, combinaties en touringcars. De verplichting zou gelden voor alles boven de 3,5 ton en ook voor buitenlandse voertuigen.

De stickers, of borden moeten voldoen aan bepaalde voorgeschreven afmetingen en kleuren en deze moeten zowel op de cabine als op de zijkanten en de achterzijde van de laadruimte worden aangebracht. Op de foto zie je de sticker op de zijskirt van een DAF, maar volgens de tekening zou hij zelfs op de cabine moeten. Je zult toch geïnvesteerd hebben in special paint!

Het niet plakken van de enorme stickers zou een geldboete opleveren volgens het Belgische Febetra, zeg maar de Belgische TLN. Deze organisatie betreurt het dat de Franse autoriteiten een eigen koers varen op dit gebied en buitenlandse voertuigen verplichten deze voorzieningen aan te brengen. Febetra heeft om die reden de IRU inmiddels gevraagd om de eenzijdige maatregel te laten annuleren of uit te stellen totdat er Europese wetgeving over is. TLN beraad zich nog op stappen.

Het zou natuurlijk volstrekt idioot zijn als ieder Europees land zomaar dit soort regels kan opleggen aan buitenlandse voertuigen. Voor je het weet zit de zijkant vol met allerlei waarschuwingen uit allerlei Europese landen en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Daar komt nog bij dat die stickers eigenlijk voor de binnenstad bestemd zijn, en daar komen de meeste lange afstand trucks helemaal niet. Kortom, weinig effectief en nog ontzettend ontsierend ook, dit Franse plan. Laten we hopen dat de TLN’s van deze wereld de Fransen tot inkeer doen komen, al is het vijf voor twaalf.

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
29-12-2020
signalisation-angles-morts-des-vehicules-lourds2.jpg

TLN wil uitstel verplichte Franse dode hoek stickers

TLN vraagt uitstel voor de invoering van de vanaf 1 januari verplichte dode hoek stickers voor Frankrijk.…
Nieuws
07-01-2021
dode_hoek_sticker_BT_LR.jpg

Frankrijk: voorlopig geen boete bij ontbreken dodehoek-sticker

AFTRI, de Franse zusterorganisatie van TLN heeft bevestigd dat vervoerders de eerste drie…
Nieuws
06-10-2021
stcikers-pe33r2ilnnpv4e27lii82zds6ruchgwpitsltkrko4.jpg

Ook Spanje komt met dode hoek sticker

Na Frankrijk zijn nu ook Duitsland en Spanje bezig met een dode hoek sticker. De Spanjaarden hebben inmiddels een…