Video toont het belang van crash tests

Nieuws
14-05-2024 | Door Maarten van der Westen

Voor een voertuig de weg op mag, wordt de veiligheid uitgebreid getest. YouTube-kanaal TechFreeze zette een hoop crash tests achter elkaar. Niet alleen met auto’s, maar ook met vrachtwagens. Het laat zien hoe belangrijk crash tests zijn.

De video is niet nieuw, maar omdat TechFreeze een heleboel tests achter elkaar heeft gezet, geeft het een interessant beeld. Het is natuurlijk spectaculair om auto’s en vrachtwagens op allerlei manieren te zien crashen. De tests zijn echter heel belangrijk. Nog altijd laat een echte crash tests beter zien hoe een voertuig reageert bij een ongeluk dan een computersimulatie dat kan. Crash tests tonen waar de zwakke plekken in de constructie zitten, en hoe de inzittenden bewegen.

Uitgebreid

We kennen allemaal de crash tests waarbij een auto vooruit op een betonblok of een andere auto klapt. Dit zijn natuurlijk belangrijke tests. De video van TechFreeze toont echter dat er veel meer tests gedaan worden. Wat gebeurt er als je een auto met 200 km/u op een andere laat botsen? Of als je een auto van 30 meter hoogte uit een kraan laat vallen? Wat gebeurt er met een ambulance, of een schoolbus vol kinderen?

Het meest interessant zijn echter de crash tests met vrachtwagens. In de video zien we tests van Scania, MAN en Volvo voorbij komen, maar ook van fabrikanten van vangrails en wegafzettingen. Deze worden immers ook uitgebreid getest door een vrachtwagens op volle vaart tegenaan te sturen.  Interessant is ook de interactie tussen auto’s en vrachtwagens. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een auto onder een trailer schiet? De video toont het belang van goede zijkant-afscherming.

Een klein deel van de video gaat ook over veiligheidssystemen aan boord. Voorkomen is immers beter dan genezen. Ook hier worden interessante tests gedaan, om te kijken hoe auto’s en vrachtwagens reageren in onverwachte situaties. Met dergelijke systemen en met de uitgebreide crash tests zijn voertuigen afgelopen jaren een stuk veiliger geworden. Dus buiten dat het heerlijk is om voertuigen te zien crashen in de tests, moeten we ook dankbaar zijn dat ze worden uitgevoerd. Uiteindelijk wil je immers toch gewoon weer heelhuids thuiskomen.

Bekijk de video hieronder!

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
18-02-2022
Algemeen_5-1400.jpg

1000 punten test 2022 in BIGtruck

In de nieuwste BIGtruck lees je alles over de 1000 punten test. In deze special gaan we diep in op de drie deelnemers,…
Nieuws
07-03-2018
Groepentest_5-1400.jpg

1000 punten test in BIGtruck

In de nieuwe BIGtruck staat de 1000 punten test 2018. Drie trucks van Mercedes, Scania en Volvo strijden om de punten in een…
Nieuws
28-03-2018
Groepentest_5-1400_1.jpg

1000 punten test!

In BIGtruck nummer drie kon je alles lezen over onze 1000 punten test met Volvo, Mercedes en Scania, allemaal met rond de 450 pk. Check…