Vier landen inspecteren tacho terwijl je voorbij rijdt

Nieuws
19-05-2022 | Door Tim de Jong

Er wordt al jaren over gesproken, maar de praktijk blijkt moeilijker dan de theorie. Maar inmiddels kunnen inspecties uit vier landen je tacho checken terwijl je langs rijdt.

Nederland behoorde al tot de eerste landen waarvan de inspectie beschikte over apparatuur die je tacho checkt terwijl je voorbij rijdt. Het gaat om DSRC-apparatuur, waarbij DSRC staat voor Direct Short Range Communication. In een eerder artikel gaven we hier al uitleg over. In Denemarken is een test succesvol gebleken. Ook in Polen wordt al gewerkt met de nieuwe apparatuur en niet te vergeten in Nederland en Duitsland. Het idee om op deze manier te controleren volgt uit het gegeven dat inspectiediensten weinig personeel hebben, en dat het aantal vrachtwagens op onze wegen toeneemt. Daarvan is naar schatting met vijftien procent ‘iets’ niet in orde, schat de Nederlandse inspectie.  

Verkeerde kaart

Het systeem kan het dus zien wanneer er geen kaart in de tacho zit, maar het kan niet zien of er op de kaart van een ander gereden wordt. Voldoende aanleiding voor de inspectiediensten om ook ouderwets te blijven inspecteren, door dus trucks even van de weg te halen.