Voor de rechter na parkeren met ADR in Rotterdam

Nieuws
12-02-2024 | Door Iep van der Meer

Chauffeur Jan Slotboom luidt de noodklok. Hij kreeg een boete van 500 Euro omdat hij binnen de bebouwde kom van Rotterdam parkeerde om zijn nachtrust te maken. Dat mag niet met ADR maar de alternatieven waren volgens Jan minder veilig. Aanstaande vrijdag moet hij voorkomen.

Het vinden van een parkeerplaats om de nachtrust door te brengen is een uitdaging in de regio Rotterdam, en al helemaal met ADR. Jan: ,,Op zich was ik leeg, ik had zoutzuur gelost bij de Shell maar ook met een lege tank gelden de ADR regels. Dat weet ik ook wel, maar ik zag geen alternatief. Ik had tijdens het lossen nogal wat vertraging opgelopen, waardoor ik door mijn uren heen dreigde te gaan. Nu is er bij de Shell een grote parking, maar die stond vol. Allerlei chauffeurs parkeren daar, ook zonder ADR en er staan zelfs afgekoppelde trailers. Het gevolg is dat die parking geen optie was. Ik koos er voor om aan de Willem Barendzstraat een plekje te zoeken, en dat lukte ook. Op zich niet ideaal, want ik stond tussen draaiende koelmotoren, maar goed. Het alternatief was geweest om toch de snelweg op te gaan om daar een plek te zoeken, maar ik zat aan mijn uren. Ik nam de beslissing om een veilige plek te zoeken, in plaats van over mijn uren de snelweg op te rijden.’’

Boete aanvechten

Het leverde Jan een boete op van 500 Euro. Zijn werkgever kreeg daar bovenop een boete van 1600 Euro. Jan heeft nu besloten dat deze ernstige situatie om serieuze maatregelen vraagt. Hij vecht de boete aan via een rechtszaak. Jan: ,,Niet omdat ik de boete niet wil betalen, maar omdat er iets moet veranderen aan het beleid. Aan de ene kant verwacht de overheid dat wij ons aan verplichte rij- en rusttijden houden, en terecht vanwege de veiligheid, en aan de andere kant krijgen wij een boete voor ‘illegaal’ parkeren op een veilige plek terwijl er geen officiële veilige optie voorhanden was. Vrachtwagenchauffeurs zijn de dupe van wanbeleid vanuit overheid en gemeentes’’. 

Wantoestanden aan de kaak stellen

Dat hij de rechtszaak gaat verliezen lijkt bij voorbaat een zekerheid. Hij stond tenslotte op een parkeerplaats waar hij met zijn ADR-wagen niet mocht staan. Echter, hij is van mening dat zijn verantwoordelijkheid voor overige weggebruikers belangrijker is en dat hij een terechte keuze heeft gemaakt zijn wagen te parkeren en te rusten. En door de boete aan te vechten, krijgt hij ook de gelegenheid het podium te gebruiken om de kromme regels en het tekort aan parkeerplaatsen weer op de kaart te zetten. Het tekort aan parkeerplaatsen is namelijk niet van vandaag of gisteren. Al jaren wordt er hard aan de bel getrokken. Echte oplossingen blijven vooralsnog uit, maar boetes voor vrachtwagenchauffeurs worden vrolijk doorgeschreven. Jan: ,,Het wordt tijd dat de kwestie van onvoldoende veilige parkeerplekken voor vrachtwagenchauffeurs weer volop aandacht krijgt. Voor de veiligheid van iedereen op de weg!’’.

Slechte voorzieningen

Het gaat Jan echt niet om de boete van 500 Euro. ,,Die zou mijn werkgever vast ook wel willen betalen, maar het gaat mij om het onrecht. Ik neem hier de verantwoording voor deze overtreding, gewoon omdat ik dat veiliger vond dan doorrijden met een slaperige kop. Ik heb de parkeerproblemen al vaker aan de kaak gesteld, en zelfs Minister Albers ziet het probleem, alleen doet niemand er wat aan. Er is gewoon een groot tekort aan parkeerplaatsen, niet alleen voor ADR auto’s maar voor trucks in het algemeen. Daarbij zijn de voorzieningen onderweg ook dramatisch. Je moet al blij zijn als er ergens een Dixie staat. Kortom, ik gebruik deze rechtzaak om aandacht te vragen voor deze kwestie, en hoop dat het ergens toe leidt’’ aldus Jan Slotboom.

De rechtszaak van Jan Slotboom vindt plaats op vrijdag 16 februari 2024 om 10.00 in de rechtbank van Rotterdam (Wilhelminaplein 100/125). Hij hoopt op veel belangstelling en steun. 

Jan Slotboom

Jan Slotboom vecht parkeerboete aan in Rotterdam

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
29-04-2016
parkingLR.jpg

Hazeldonk krijgt betaalde truckparking

Bij grensovergang Hazeldonk wordt een betaalde truckparking gebouwd. Na enkele jaren van overleg werd hiervoor de…
Nieuws
11-05-2016
HoekvanHolland.jpg

Nieuwe, bewaakte truckparking in Hoek van Holland

In Hoek van Holland hebben de gemeentes van Rotterdam en Vlaardingen een nieuwe, bewaakte truckparking…
Nieuws
04-12-2017
Truckparking_Duiven_2.jpg

Beveiligde truckparking Duiven geopend

Bij Duiven is op Centerpark Noord een nieuwe, betaalde truckparking geopend. De nieuwe truckparking op Centerpoort…
BIGtruck online magazine is een onderdeel van Transwebgroup Coöperatief U.A.