Wereldrecord vrachtwagen op twee wielen

Nieuws
09-10-2023 | Door Maarten van der Westen

Voor sommige chauffeurs is het al moeilijk om met alle wielen op de grond door een smal steegje te komen. Je weet vast wie ik bedoel. De Italiaan Marco Davide Giony draait zijn hand er niet voor om: hij reed zijn Renault-trekker door een gat van 3,8 meter op alleen zijn linkerbanden.

De actie leverde de 43-jarige stuntchauffeur een vermelding op in het befaamde Guinnes Book of World Records: het smalste gat waar ooit een vrachtwagen op zijn zijwielen doorheen reed. Natuurlijk zou een gat van 3,8 meter voor een Renault Premium op al zijn wielen geen probleem zijn. Echter Marco reed alleen op zijn linkerwielen – zo schuin dat de velgen bijna over de grond schraapten.

Drie maal scheepsrecht

Om het record te behalen, stuurde Giony zijn trekker op een ijzeren ramp om zo op twee wielen te belanden. Door middel van drie rijden van twee blokken was een nauwe doorgang gecreëerd. Twee keer ging het mis en raakte de trekker de blokken. De derde poging slaagde echter, met een wereldrecord als gevolg.

Voor het record moest de vrachtwagen niet alleen door het gat zonder iets te raken, maar moest de Renault ook minstens 10 meter op twee wielen blijven rijden. Dat is geen gemakkelijke opgave, zeker omdat de Renault Premium trekker met hoog dak geen kleine jongen is. 

Marco deed zijn recordpoging op live televisie voor de Italiaanse spelshow Lo Show Dei Record. “Ik barst nog van de adrenaline en mijn handen voelen wat zwak”, verklaarde Giony direct na afloop van de stunt. Volgens hem was het noodzakelijk heel voorzichtig het gaspedaal te bedienen. Alleen dan kon hij het geslinger voorkomen dat de eerste twee pogingen verpeste.

Wereldrecord Giony

Wereldrecord Giony

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
01-06-2021
Express1LR.jpg

Nieuw: Renault Express en Kangoo

Autofabrikant Renault heeft terrein goed te maken in het bestelautosegment. Het vervangt de Kangoo, waarvan de verkopen…
Nieuws
30-05-2018
34030725_10204773059364067_2893804962381299712_o.jpg

Duitse Renault RoadShow

In Duitsland organiseert Renault Trucks weer een roadshow. Het Franse truckmerk is met een voorzichtige opmars bezig en de nieuwe…
Nieuws
06-12-2016
Brom2.jpg

Renault Trucks C- 8x4 Tridem voor Van den Brom

De nieuwe generatie van Renault Trucks zien we meestal als trekker en heel soms als bakwagen. Toch biedt…