Zweden staat tijdelijk langere rijtijden toe

Nieuws
02-02-2022 | Door Iep van der Meer

De Zweedse regering heeft besloten de rijtijden te verlengen tot begin maart in verband met de vele corona besmettingen. Transportbedrijven hebben te maken met veel ziekteverzuim doordat mensen verplicht in quarantaine moeten, bijvoorbeeld bij ziekte van een familielid.

De vrijstelling geldt voor de rij- en rusttijden en dit betekent dat de dagelijkse rijtijd verlengd mag worden tot 11 uur. De wekelijkse rijtijd mag verlengd worden tot 60 uur. De twee- wekelijkse rijtijd mag verlengd worden tot 120 uur. Verminderde wekelijkse rust hoeft niet gecompenseerd te worden tijdens de periode.

Wel blijven de normale rijtijden verplichtingen van 4,5 uur rijden, drie kwartier rust gewoon gelden. Ook de dagelijkse nachtrusten van 9 uur mogen niet verkort worden.

De voorwaarden gelden van 1 februari tot en met 2 maart 2022, en dit geldt alleen voor het Zweedse grondgebied, maar wel voor iedereen die daar rijdt. Voor internationale chauffeurs wordt aangeraden om een kopie van dit Zweedse voorschrift in het voertuig mee te nemen voor controles in het buitenland. ">Deze kopie kan hier worden gedownload. Dit document is in het Zweeds, en wellicht is het handig een Engelse vertaling mee te nemen in de auto.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
25-10-2017
SR_DTCO-30-FASZINATIONSAUFNAHME.png

Tussenmodel tachograaf van VDO

Nog voor de komst van de Smart Tacho in 2019, neemt VDO/Continental  de moeite om nog met een verbeterde versie te komen…
Nieuws
12-03-2018
Continental-introduces-new-DTCO-configuration-app-LR.jpg

Nieuwe tachograaf voorschriften op komst

De komende periode staat in het teken van grote veranderingen op het gebied van tachografen. Uiteindelijk leidt…
Nieuws
03-03-2016
Digitach-2019.jpg

Nieuwe tacho laat inspectie op afstand meekijken

In 2019 komt er dus weer een  nieuwe tachograaf. Deze tacho kan meer, en geeft met name inspectiediensten…