Zweedse Scania 142e zwaar transport trekker

Blog
15-03-2017 | Door Iep van der Meer

Eerder deze week liet ik een Scania 141 torpedo van Aalborg Portland zien op BIGtruck.nl. Jarenlang maakte Scania dit soort stoere torpedo trucks en gelukkig hebben we de foto's nog. Neem nou deze Scania 142e 6x4 torpedo. Een superstoere trekker die ik jaren geleden in Zweden fotografeerde bij een truckstop.

Deze Scania's met een 'E' chassis waren extra sterk uitgevoerd voor het allerzwaarste werk. Zo hadden de chassis 'innenliners' oftewel dubbel uitgevoerde chassisbalken. Verder was er ter hoogte van het aangedreven tandemstel een zware schoor aangebracht in het chassis in een X vorm. Het tandemstel is zoals je ziet uitgevoerd met naafreductie. Verder is de Scania uitgerust met een extra kist achter de cabine en stoere staande uitlaten. 

Ik heb van deze trekker later wel meer foto's voorbij zien komen maar ik vraag me af of hij nog bestaat. Scania's uit deze jaren waren nogal gevoelig voor roest, vooral van de chassis. Het was precies de periode dat Scania begon met watergedragen lakken uit zorg voor het milieu. Dat had echter nogal ingrijpende consequenties voor de corrosie bestendigheid, zo bleek later. 

Overigens zie je naast de indrukwekkende Scania een soortgelijke 142, maar dat is een H chassis. Die lichtere uitvoering kwam veel vaker voor. Verder is de grijze truck voorzien van een dagcabine.

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…