Langere cabines nog niet voor iedereen

Blog
03-04-2024 | Door Iep van der Meer

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter oplegger. Tot nu toe heeft alleen DAF zo’n extra ruime cabine, maar de concurrentie heeft nog steeds geen antwoord.

Bij Volvo en Scania bestaat wel de mogelijkheid voor een extra lange variant, maar dat zijn oplossingen die er achteraf aan gemaakt worden. Dat betekent dat het vrij kostbaar is, en bovendien bieden die XL cabines afgezien van een breder bed niet veel extra leefruimte. Opvallend is dat ook Mercedes-Benz niet de kans heeft genomen voor wat extra cabinelengte met de nieuwe Actros L. Die cabine is aan de voorkant dan wel iets langer, maar daar heb je verder niks aan, net als het nieuwe Volvo Aero neusje wat ook geen extra ruimte toevoegt tenzij je voor de XL variant kiest.

Extra lengte niet nodig

Opvallend bij de presentatie van Mercedes-Benz tijdens de introductie van de nieuwe Actros L, die er overigens net zo uitziet als de e600 elektrische truck, was een statement van het merk. ,,Een grotere cabine heb je helemaal niet nodig, wij zien meer in een logische inrichting van de huidige cabine’’. Dat is een prachtig verhaal van Mercedes, maar zolang je het bed moet opklappen voordat de stoel in de achterste positie kan schiet de ruimte in de Actros L toch echt tekort, zeker voor chauffeurs die kennis gemaakt hebben met de DAF XG of XG+. Het is niet voor niks dat maar liefst 60% van de klanten bij DAF kiest voor de XG of de XG+ cabine met meer interieur ruimte. Het lijkt dan ook slechts een kwestie van tijd voordat de andere merken daarop anticiperen, maar voorlopig wint DAF heel veel zieltjes onder chauffeurs.

Laatste blogberichten

Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…
Blog
12-02-2024
Kopie van Geld-1400 (1)

Zijn minimum vrachtprijzen een oplossing?

Oplopende kosten en dalende opbrengsten zijn een groot probleem in de transportsector. Ooit had Nederland 25%…