Aanpassing rijtijden voor elektrische trucks?

Blog
25-01-2023 | Door Iep van der Meer

In Zweden gaan stemmen op om de Europese rij- en rusttijden aan te passen in verband met de inzet van elektrische trucks. Zweedse vervoerders en Mobility Zweden hebben hiervoor een lobby gestart.

Chauffeurs die met de rijtijden niet uitkomen omdat ze een laadstation moeten zien te bereiken zouden die ruimte moeten krijgen. Het idee is dat chauffeurs in zo’n geval de maximale rijtijd mogen overschrijden om naar het dichtstbijzijnde laadstation te rijden, uiteraard als dat op een veilige manier kan.

Ook zou het mogelijk moeten worden om een truck tijdens de verplichte negen uur rust, of de 24 uurs weekendrust te verplaatsen als dat nodig is. Stel dat je aan de laadpaal staat, en na anderhalf uur is de accu vol. Het moet dan mogelijk worden om naar de dichtst bijzijnde parkeerplaats te rijden, zonder dat de negen uur rust opnieuw wordt gestart. Hierbij wordt als voorbeeld aangehaald het op- en afrijden van boot of trein binnen de rusttijd. Dat is nu al mogelijk. Dit verplaatsen zou mogelijk moeten worden omdat het langdurig bezet houden van een laadpunt niet de bedoeling is.

De voorstellen zijn ingediend bij de Europese Commissie door Maria Lindh, economisch beleidsexpert bij Transportföretagen

Laatste blogberichten

Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…
Blog
12-02-2024
Kopie van Geld-1400 (1)

Zijn minimum vrachtprijzen een oplossing?

Oplopende kosten en dalende opbrengsten zijn een groot probleem in de transportsector. Ooit had Nederland 25%…