Blog
28-03-2016 | Door Iep van der Meer

Hoewel we de laatste tijd erg de focus leggen op aerodynamica is dat niks nieuws. Stroomlijnen is al zo oud als de auto zelf en dat geld ook voor trucks.

De Amerikanen hebben het op zich heel gemakkelijk zou je zeggen. Met die lange neuzen is het namelijk vrij eenvoudig om een mooie stroomlijn te maken. Toch kijken ze ook in de USA naar het optimaliseren van de stroomlijn voor frontstuur trucks. Zo viel mijn oog op deze fraaie Freightliner Argosy met een heel bijzonder stroomlijn neusje.

Dit is waar ze ook in Europa heen willen. Extra lengte voor meer stoomlijn en voor het optimaliseren van de kreukelzone. Je frontstuur truck wordt dan eigenlijk voorzien van een gestroomlijnd kussen aan de voorkant. De vooras blijft gewoon op de bestaande positie. Of het daar mooier van wordt is een kwestie van smaak maar dit is wat Europa wil.  

Ik begon dit stukje met de bewering dat de aandacht voor stroomlijn niks nieuws is. De Peterbilt die je hier ziet bewijst dat. Deze truck fotografeerde ik in 1996 in de USA en het was toen al een wat ouder exemplaar. Foeilelijk als je het mij vraagt maar wel heel apart. Foto's van dit model heb ik ook nooit weer ergens gezien.

Foto Freightliner: ">www.xtrucking.co.nz

Laatste blogberichten

Blog
29-11-2023
download

BGL topman: Chauffeurs gaan tot 7000 Euro verdienen

Dirk Engelhardt, de topman van de Duitse BGL, zeg maar de Duitse TNL zegt dat chauffeurs in de toekomst…
Blog
08-11-2023
23031-Holthausen (14)-1400

Milieu eisen kosten vooral geld. Heel veel geld

Duurzaamheid en de klimaatcrisis zijn de steekwoorden voor overheden om verhogingen van lasten zoals de…
Blog
29-09-2023
Eurovignet

Eurovignet voor iedereen

Onze regering heeft kennelijk een fors begrotingstekort, want naast een aangekondigde verhoging van de boetes en het verdubbelen…