Autotransport met grote cabine

Blog
09-06-2022 | Door Iep van der Meer

In deze tijden van chauffeurstekorten kiezen steeds meer vervoerders voor grotere cabines. Soms zelfs groter dan nodig, want menige supermarkt wordt vol gereden door een Super Space Cab of een andere grote slaapcabine.

Een uitzondering is het autotransport. Daar kiezen ze vrijwel steevast voor lage cabines en dan vaak nog in een smalle variant ook. Het kan nog erger, want vaak is er ook nog een hap uit gesneden of het dak extra verlaagd. Toch zijn chauffeurs van dit soort trucks ook regelmatig wekenlang van huis. Het is onvoorstelbaar dat daar geen wetgeving tegen is, want nachtenlang bivakkeren in een cabine die eigenlijk bedoeld is voor distributie ritten is gewoon afzien. Overigens geldt dit ook voor de zogenaamde ‘Polensprinters’ waarbij chauffeurs nog minder ruimte hebben.

Uitzondering op laadlengte

Het rare is dat autotransporters niet alleen langer mogen zijn dan andere combinaties, ze hebben kennelijk ook een vrijstelling voor de maximale laadlengte. Door lage cabines toe te passen kan er nog net een auto extra mee, die dan over de cabine heen steekt. Het is ons een raadsel waarom chauffeurs dit nog steeds pikken, want het kan ook anders. Dat bewijst deze Deense autotransporter. De chauffeur heeft een riante slaapplek in zijn Actros GigaSpace cabine en hij kan nog steeds acht auto’s meenemen. Overigens is dit maar een voorbeeld, want er zijn inmiddels al meer autotransport ondernemers die het welzijn van de chauffeur belangrijker vinden dan een extra auto meenemen.

Laatste blogberichten

Blog
05-10-2022
Van Herk

Ophef over hard rijdende LZV

Op social media is veel ophef over een filmpje op VKmag waarin een chauffeur die zelf dik honderd rijdt stevig wordt ingehaald…
Blog
22-09-2022
Volvo Trucks IAA

IAA 2022 ‘Electrifying’

De IAA 2022 stond werkelijk bol van de alternatieve aandrijflijnen. Van bakfietsen tot elektrisch en waterstof, het leek hier en…
Blog
31-08-2022
Zeeman-MagProtect-2

Laadklep ongeval leidt tot celstraf

Iedere chauffeur die met een laadklep werkt kent de risico’s, maar in de dagelijkse praktijk wint snelheid het soms…