Beveiligde parkings ok, maar hoe dan?

Blog
10-10-2017 | Door Iep van der Meer

Het Europees Parlement wil dat er om de honderd kilometer een bewaakte truckparking komt. Hoe dat er uit gaat zien laat zich raden, want denk maar niet dat je daar gezellig aan kunt schuiven voor een goede schnitzel.

Eerdere initiatieven lieten al zien hoe de overheden denken dit probleem op te lossen, namelijk met heel veel hekken, camera’s en hier en daar een Dixie. Kortom, een hek er omheen en het probleem is opgelost. Het gigantische probleem is namelijk dat het merendeel van de chauffeurs geen geld heeft om fatsoenlijk te eten in een restaurant. Zonder die betalende restaurantbezoekers is de exploitatie van  fatsoenlijke voorzieningen echter niet haalbaar.

Een prachtig voorbeeld van hoe het wél kan is Maasvlakte Plaza in Rotterdam, maar om zo’n restaurant te runnen heb je dagelijks heel veel klanten nodig. Het grote probleem langs de Duitse Autobahn is dat het merendeel van de chauffeurs geen centjes heeft voor een restaurant. Parkeerkosten kunnen vaak nog wel verhaald worden op de opdrachtgever, vooral als er geen alternatief is. Vervolgens gaan die mannen dan in de cabine of naast de trailer een potje koken. Naast het feit dat dit tot levensgevaarlijke situaties kan leiden, bijvoorbeeld als de buurman ADR vervoer doet, brengt dat ook geen omzet in het restaurant. Dat commerciële aspect is heel belangrijk, want zonder omzet is er geen toezicht en zijn er geen voorzieningen.

En verhoogd toezicht op alles wat je maar kunt bedenken is keihard nodig, zo leert de ervaring. Veel chauffeurs uit, laten we zeggen de landen ten Oosten van ons nemen het namelijk niet zo nauw met de spullen van een ander. Keer op keer blijkt dat iedere vorm van voorzieningen die je ze aanbied binnen no time vervuild en gesloopt wordt. Dat houdt in dat je er niet aan ontkomt om bijvoorbeeld na ieder toiletbezoek een schoonmaker de boel te laten inspecteren. Maar ook op de parking moet er constant toezicht worden gehouden op het illegaal koken, diefstal van lading en brandstof en andere wantoestanden. 

Ik ben dan ook heel benieuwd hoe het Europees Parlement dit drama op denkt te lossen. Het zal wel neerkomen op het bouwen van hekken en slagbomen en het instellen van parkeerverboden op alle andere mogelijke plekken. Dat werkt, maar het maakt het vak er alweer niet mooier op. 

Laatste blogberichten

Blog
24-03-2023
IEP_2646-1400

Holland Norway Lines verlaat Nederland

Rederij Holland Norway Lines vertrekt uit de Eemshaven om vanaf april vanuit het Duitse Cuxhaven te vertrekken naar…
Blog
22-03-2023
TRATON-4trucks_AS_23_07

Vlaskamp: ‘Verdere integratie Scania en MAN’

In dit systeem zijn de chassis van MAN en Scania uiteindelijk identiek en, heel belangrijk, werken deze merken…
Blog
22-03-2023
Holthausen (14)-1400

Er is nog hoop voor de verbrandingsmotor

De plannen van de Europese Commissie om vanaf 2035 verbrandingsmotoren te verbieden lijken van tafel te zijn.…