Chauffeurs, fietsers en motorrijders

Blog
26-04-2018 | Door Tim de Jong

Er zijn dus 440 chauffeurs bekeurd vanwege appen achter het stuur in twee dagen tijd. Dat verbaast mij niets en ja, wanneer de politie ook zo fanatiek op autoverkeer gaat controleren, zullen hier soortgelijke cijfers uit voortkomen.

We weten allemaal dat richting aangeven door auto's een zeldzaamheid is geworden. De oorzaak? Geen handen vrij hebben, want meneer of mevrouw zit te appen. Toen eenmaal bleek dat dit goed ging, zijn automobilisten er voor een groot deel mee gestopt. Dus hoe groot het aantal appende automobilisten is, dat weten we nog niet.

Intussen komt het CBS met cijfers over verkeersdoden in ons land. Gelukkig gaat dat aantal weer omlaag. Maar er zijn eigenaardige dingen te zien. Zo vallen de meeste verkeersdoden nu fietsend en niet autorijdend. Dit komt niet alleen door appen tijdens het fietsen, maar ook door de opkomst van elektrische fietsen. Daarmee ga je vaak veel harder en dat vereist een ander bochtgedrag. Daar gaat het nu nog te vaak mis.

Maar er is nog iets. Kijk eens naar het aantal omgekomen motorrijders. Dat is nog geen kwart van het aantal omgekomen fietsers. Dit bewijst dat wanneer een weggebruiker zich met enkel verkeer bezig houdt, hij veel alerter is. Motorrijders zijn tot tien keer alerter dan automobilisten. Het risico op letsel bij ongevallen ligt 25 keer hoger dan bij een auto. Motorrijders weten dit. Appen vanaf de motor is niet mogelijk.  Niet appen, dat is veilig rijden.

Laatste blogberichten

Blog
01-06-2023
Scania (3)

Grote weerstand tegen Euro 7

De Europese Commissie smeedt plannen voor de invoering van de Euro7 norm per 1 juli 2027. Dit zou gepaard moeten gaan met…
Blog
22-05-2023
1920_manetruck4-1400

Elektrisch en lange afstanden? Vergeet het

Vrijwel dagelijks krijgen we persberichten van de aflevering, of de intentie tot de levering van elektrische…
Blog
14-04-2023
Truckrun Nienoord Truckers Leek (3)

Lichtpuntjes voor de truckrun

Op sociale media lezen we dat het er niet goed uit ziet voor de truckruns in ons land. De verzekering eist dat iedereen aan…