Dakar 2023: boycot voor Kamaz?

Blog
28-05-2022 | Door Iep van der Meer

In de Dakar rally was het podium de laatste jaren vrijwel altijd blauw gekleurd door het Kamaz team. Tijdens de komende Dakar rally zal dat waarschijnlijk niet het geval zijn door een boycot van de Russen.

Officieel heeft de organisatie nog niets laten horen maar het kan bijna niet anders dan dat de Russen geweerd worden uit de rally. Afgelopen jaar mocht het Wit Russische MAZ team ook al niet mee doen. Dat was een protest van de Franse organisatie van de Dakar tegen het bewind van dictator Loekasjenko. Hij stuurde in de maanden voorafgaand aan de rally duizenden Syrische vluchtelingen bewust naar de Poolse grens waar ze aan hun lot werden overgelaten. Voor de organisatie van de rally was dat genoeg reden om het MAZ team te boycotten.

Martin Macik nieuwe favoriet

Sindsdien is er heel wat veranderd in de wereld en de Russische inval in Oekraïne heeft alles op scherp gezet. Het kan dan ook niet anders dan dat het Kamaz team geboycot wordt bij de 2023 editie van de Dakar rally. Dat zal een hele verandering van de top 10 met zich mee brengen. Kenners tippen Martin Macik met zijn Bigshock Iveco als grote kanshebber, maar ook de Nederlandse teams De Rooy en Riwald kunnen de komende editie hoge ogen scoren.

Red Bull

De Oostenrijkse fabrikant van energy drankje Red Bull sponsort in alle takken van spectaculaire sporten, en zo ook in de Dakar Rally. Red Bull gaat altijd voor de toppers in iedere sport, en dat waren in het truck klassement de mannen van Kamaz. Wat een eventuele boycot inhoud voor deze sponsoring is de vraag, maar de vraag is eigenlijk nog meer of Red Bull nog wel in één adem genoemd wil worden met het Russische team. 

Kamaz Master

Sport en politiek zouden niets met elkaar te maken moeten hebben maar we kunnen ons niet voorstellen dat de organiserende ASO niet over gaat tot een boycot van het Kamaz Master team. Voor de sport zelf zou dat eigenlijk prachtig zijn, want de overmacht van de Russen was zodanig dat er de laatste jaren eigenlijk geen sprake meer was van een eerlijk speelveld. Het Kamaz Master team is zodanig professioneel dat die mannen het hele jaar fulltime bezig zijn met rallysport. Voor alle andere truckteams geldt dat niet, want hoe professioneel een team als De Rooy ook is, de maandag na de rally zijn die mannen gewoon weer aan het werk met hun dagelijkse job.

Laatste blogberichten

Blog
12-02-2024
Kopie van Geld-1400 (1)

Zijn minimum vrachtprijzen een oplossing?

Oplopende kosten en dalende opbrengsten zijn een groot probleem in de transportsector. Ooit had Nederland 25%…
Blog
06-02-2024
Nieuwe-Renault-Master-E-Tech-electric-zet-nieuwe-standaard-met-460-kilometer-actieradius-1170x878 (960 x 720)

Gesteggel over rijbewijs voor elektrische bestelauto gaat verder

Nog altijd is er geen duidelijkheid over het benodigde rijbewijs voor een elektrische…
Blog
02-02-2024
Franse boeren acties 3

Zwicht de EU voor de boeren?

De boerenopstand die in Nederland begon lijkt uit te groeien tot een Europese boerenopstand. Na Duitsland en Frankrijk gaat…