We zien het al jaren gebeuren en in onze sector weet iedereen inmiddels hoe het werkt met de nieuwe slaven van de snelweg. De grote logistieke dienstverleners, die op hun beurt werken voor hele fatsoenlijke bedrijven zoals VW, Mercedes-Benz en Ikea gaan in hun race naar nog lagere tarieven steeds verder. Sloebers uit landen als Moldavië, de Oekraïne of nog verder van huis worden voor een schijntje heel Europa door getrapt onder erbarmelijke omstandigheden. Afgezien van de opdrachtgevers en de vervoerders zelf wordt niemand daar beter van. En nee, ook de economie niet, want dit draagt totaal niks bij aan de staatskas. Overigens is ook de verkeersveiligheid er niet mee gediend. Volstrekt onbekwame chauffeurs die bijvoorbeeld nog nooit gehoord hebben van de verplichte nascholing rijden met vervalste documenten heel Europa door voor een onkostenvergoeding en soms kilometergeld. De reportage die het FNV gepubliceerd heeft toont dat allemaal keurig aan.
Voor ons was dat geen nieuws, want dit wist iedereen die iets te maken heeft met transport al lang. Nieuw is wel dat dit nieuws wat door het FNV in samenwerking met een Europees journalistiek collectief gemaakt is nu ook in de algemene media terecht kwam. Dat zorgde voor mooie reportages op tv en voor uitstekende journalistieke verhalen in gerespecteerde media zoals het Algemeen Dagblad, De Volkskrant en zelfs De Groene Amsterdammer. Kortom, de kranten die gelezen worden door de ambtenaren en ministers die er over gaan in Europa. Ik was dan ook bijzonder hoopvol over deze berichtgeving van Edwin Atema en consorten. Zou er nu dan toch eindelijk wat gebeuren?
We zijn nu twee weken verder en de storm is gaan liggen. Alles blijft gewoon door etteren in ons vak. De uitbuiting blijft, de tarieven kunnen altijd nog lager en de parkings staan ieder weekend nog vol met snelweg nomaden. En eerlijk is eerlijk, Europa kan niet meer zonder al die ‘kolleka’s’ uit het Oosten. Wat wel kan is dat die mannen een fatsoenlijk cao loon krijgen waarbij ze netjes verzekerd zijn, een pensioen opbouwen en waardoor er keurig premies en belastingen afgedragen worden in de Europese staatskassen. Dat zal iets van de marges van de grote multinationals afsnoepen, en wellicht de prijzen in de winkel iets verhogen. Daar ontkom je niet aan maar hoe krijgen we dat over de buhne? De politiek kijkt de andere kant op, handhaving is er maar amper en de media heeft zijn best gedaan.
De volgende keer dat er weer aandacht komt van de media voor deze problematiek zal rond de feestdagen zijn. Dan lopen er hier en daar weer weilanden vol met verlaten trucks van chauffeurs die zomaar een hele week naar huis mogen. Mooi nieuws voor in de komkommertijd, maar of het ook helpt?