Duits chauffeurstekort: loonstijging helpt niet

Blog
04-09-2018 | Door Tim de Jong

In Duitsland laten media steeds duidelijker zien dat het land afkoerst op een situatie waarbij de schappen in de supermarkten op termijn leeg zullen blijven. Sommige media beweren zelfs dat 20% van de Duitse trucks stil staat vanwege het chauffeurstekort.

Nu vinden we dat wel een heel sterk verhaal, maar een feit is dat de recente loonstijgingen en andere maatregelen zoals het wettelijk minimum loon, niets hebben veranderd aan het Duitse chauffeurstekort. Er zijn domweg geen vakkrachten meer. Het blad Focus legt uit waarom.

Ten eerste worden chauffeurs slecht behandeld bij klanten, constateert de Duitse TLN. Ze worden relatief vaak afgesnauwd en geïntimideerd, ze kunnen het eigenlijk niet goed doen bij de klant. Die situatie is verergerd doordat bij veel klanten chauffeurs zelf alle papieren moeten invullen en ze zelf moeten lossen. Zo spaart de klant personeel. De media hebben het nog niet over de situatie bij Lidl, dat tarieven in wil voeren voor wat de afgelopen halve eeuw normale omgangsvormen waren.

Ten tweede zijn de ongure werktijden niet al te aantrekkelijk voor nieuw personeel. Dit wordt verergerd door druk verkeer en uitlopende planningen als gevolg daarvan. Het parkeerprobleem en slechte parkeeromstandigheden, met ondermaatse voorzieningen bij parkeerplaatsen. Focus wijst op de 45 uurs weekendrust, die niet meer in de cabine mag worden doorgebracht, met nog slechtere alternatieven als gevolg, maar wel buiten de cabine. Conclusie: als hier niets aan gedaan wordt blijven schappen in Duitsland straks leeg, want nog steeds moeten duizenden chauffeurs op relatief korte termijn met pensioen. Daar staat een te geringe instroom tegenover. 

Laatste blogberichten

Blog
24-03-2023
IEP_2646-1400

Holland Norway Lines verlaat Nederland

Rederij Holland Norway Lines vertrekt uit de Eemshaven om vanaf april vanuit het Duitse Cuxhaven te vertrekken naar…
Blog
22-03-2023
TRATON-4trucks_AS_23_07

Vlaskamp: ‘Verdere integratie Scania en MAN’

In dit systeem zijn de chassis van MAN en Scania uiteindelijk identiek en, heel belangrijk, werken deze merken…
Blog
22-03-2023
Holthausen (14)-1400

Er is nog hoop voor de verbrandingsmotor

De plannen van de Europese Commissie om vanaf 2035 verbrandingsmotoren te verbieden lijken van tafel te zijn.…