Blog
31-10-2017 | Door Iep van der Meer

Ooit een Kamaf gezien? Op deze unieke foto zie je, waarschijnlijk de enige Kamaz ooit met een DAF 95 cabine. 

We zien de laatste jaren vaak dat merken leentjebuur bij elkaar spelen. Zo zijn er veel technische overeenkomsten tussen de trucks van Volvo en Renault, maar ook MAN en Scania kruipen steeds dichter tegen elkaar aan. Zelfs een merk als Mercedes-Benz doet het met onder meer Sisu en Kamaz.

Toch is dat niks nieuws, denk maar aan de oude ‘Club van vier’ cabine die DAF ooit deelde met Saviem, Volvo en Magirus-Deutz. Op cabinegebied werkte DAF Trucks al tijdens de ontwikkeling van de DAF 95 cabine samen met het Spaanse Pegaso. In dit zogenaamde ‘Cabtech’ verband werd de nieuwe frontstuur cabine ontwikkeld en gebouwd. Ik weet nog dat de cabinepanelen in geconditioneerde combinaties vervoerd werden naar Spanje waar ze in elkaar werden gezet. Met de overname van Pegaso door Iveco kwam er een einde aan de samenwerking en heel even heeft DAF toen geprobeerd om cabines te slijten aan Kamaz. Met de vorige generatie was DAF ook al behoorlijk succesvol door cabines te leveren aan het Hongaarse Raba. Dat succes werd echter niet herhaald met de Kamaz samenwerking. Verder dan één of twee prototypes kwam het niet. Later is Kamaz zoals bekend voor een groot deel opgeslokt door Daimler waardoor dit merk nu uit de Mercedes-Benz onderdelenvijver vist. 

Op de unieke foto zie je waarschijnlijk de enige gebouwde Kamaz met de DAF cabine, hoewel ik twijfel. De daklijn is wat anders en ook de zijruiten wijken af van de DAF cabine zoals wij die kennen. Ik weet zeker dat er een officiële poging geweest is tot samenwerking maar dit zou ook zomaar eens een Russische kopie kunnen zijn zoals Alex Miedema suggereert. Hoe dan ook, een unieke foto van een echte Kamaf.

Laatste blogberichten

Blog
24-05-2022
Volvo FL10

Tweedeling ontstaat onder chauffeurs

Inmiddels kregen we de gelegenheid om de Volvo FL te testen op de binnenlandroute. Die voert door vele dorpjes en…
Blog
19-05-2022
Stau-1400

Langer werken helpt!

Het hele land schreeuwt om medewerkers. In vrijwel alle sectoren is momenteel een personeelstekort, van de zorg tot de horeca, de…
Blog
28-04-2022
Afstand Dld drone

Duitse politie zet vaker drones in

De resultaten zijn er, maar niet alleen bij het onderling afstand houden. Daar gaat het ook wel eens mis, maar de Duitse…