Er is nog hoop voor de verbrandingsmotor

Blog
22-03-2023 | Door Iep van der Meer

De plannen van de Europese Commissie om vanaf 2035 verbrandingsmotoren te verbieden lijken van tafel te zijn. Aanvankelijk was er overeenstemming over dit verbod maar doordat Duitsland dwars ging liggen wordt er nu aan gewerkt dat voertuigen op zogenaamde e-brandstoffen ook na 2035 mogen worden toegelaten.

Volgens het ontwerpvoorstel komt er een nieuwe voertuig categorie voor auto’s en trucks die alleen op CO2- neutrale brandstoffen kunnen rijden. Je moet daarbij denken aan Bio- LNG, 100% HVO en andere, niet fossiele brandstoffen zoals Waterstof. Bij deze voertuigen zou er een systeem aan boord moeten zijn dat voorkomt dat er andere brandstoffen worden getankt, een zogenaamd brandstofinductiesysteem.

Het nieuwe voorstel kan autofabrikanten een manier bieden om, ook na 2035 voertuigen met een verbrandingsmotor te bouwen. De belangrijkste eis van het Duitse Ministerie van Transport is dat de EU ook na 2035 voertuigen met een verbrandingsmotor toelaat. Dit mag gezien worden als het resultaat van een krachtige lobby van de machtige Duitse automobiel industrie.

Op dit moment zijn er gesprekken tussen de Europese Commissie en de Duitse autoriteiten over deze kwestie. Wij zien deze gang van zaken als hoopvol voor de toekomst, want een volledig elektrisch wagenpark lijkt met de huidige stand van de techniek onhaalbaar, met name voor het lange afstand vervoer in Europa.

Laatste blogberichten

Blog
01-06-2023
Scania (3)

Grote weerstand tegen Euro 7

De Europese Commissie smeedt plannen voor de invoering van de Euro7 norm per 1 juli 2027. Dit zou gepaard moeten gaan met…
Blog
22-05-2023
1920_manetruck4-1400

Elektrisch en lange afstanden? Vergeet het

Vrijwel dagelijks krijgen we persberichten van de aflevering, of de intentie tot de levering van elektrische…
Blog
14-04-2023
Truckrun Nienoord Truckers Leek (3)

Lichtpuntjes voor de truckrun

Op sociale media lezen we dat het er niet goed uit ziet voor de truckruns in ons land. De verzekering eist dat iedereen aan…