EU wil Oekraïnse en Moldavische vervoerders toelaten

Blog
06-04-2022 | Door Iep van der Meer

De Europese Commissie heeft alle 27 lidstaten gevraagd om toestemming te geven om met Oekraïne en Moldavië te gaan onderhandelen over toegang tot het Europese grondgebied. De EU wil hiermee de beide landen tegemoet komen nu de havens aan de Zwarte Zee afgesloten zijn door de oorlog.

De in- en export van Oekraïne en Moldavië worden ernstig gehinderd door de gesloten havens en het toelaten van de trucks uit die landen zou de voedselvoorziening in betrokken landen veilig kunnen stellen. Het zou dan ook gaan om een tijdelijke openstelling van het wegvervoer in de EU voor vervoerders uit de twee landen, dus zonder allerlei vergunningsprocedures. De EU vraagt de lidstaten om zich flexibel op te stellen rond de regels, bijvoorbeeld door rijbewijzen uit Oekraïne en Moldavië te erkennen op de Europese wegen.

Vakbekwaamheid

Het is een bijzonder humaan gebaar van de EU maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat chauffeurs met 40 tonners rond rijden op de drukke West Europese wegen zonder vakbekwaamheid. Het is nu al een drama om chauffeurs uit landen als Bulgarije en Roemenië uit te leggen dat je op de vluchtstrook niet mag parkeren of slapen. Het Europese wegennet ziet er, vooral rond de grote steden en bijvoorbeeld in het Ruhrgebied heel anders uit dan wat die chauffeurs thuis gewend zijn. De goedbedoelde toelating van grote aantallen trucks uit Oekraïne en Moldavië kan dan ook leiden tot gevaarlijke situaties op de weg. Hulp aan de door oorlog geteisterde gebieden is een prachtig streven maar dat mag niet ten koste gaan van de verkeersveiligheid in Europa. Wellicht kunnen Europese vervoerders hulp bieden door die transporten, in elk geval tot aan de grenzen uit te voeren?

Laatste blogberichten

Blog
24-05-2022
Volvo FL10

Tweedeling ontstaat onder chauffeurs

Inmiddels kregen we de gelegenheid om de Volvo FL te testen op de binnenlandroute. Die voert door vele dorpjes en…
Blog
19-05-2022
Stau-1400

Langer werken helpt!

Het hele land schreeuwt om medewerkers. In vrijwel alle sectoren is momenteel een personeelstekort, van de zorg tot de horeca, de…
Blog
28-04-2022
Afstand Dld drone

Duitse politie zet vaker drones in

De resultaten zijn er, maar niet alleen bij het onderling afstand houden. Daar gaat het ook wel eens mis, maar de Duitse…