EU wil Oekraïnse en Moldavische vervoerders toelaten

Blog
06-04-2022 | Door Iep van der Meer

De Europese Commissie heeft alle 27 lidstaten gevraagd om toestemming te geven om met Oekraïne en Moldavië te gaan onderhandelen over toegang tot het Europese grondgebied. De EU wil hiermee de beide landen tegemoet komen nu de havens aan de Zwarte Zee afgesloten zijn door de oorlog.

De in- en export van Oekraïne en Moldavië worden ernstig gehinderd door de gesloten havens en het toelaten van de trucks uit die landen zou de voedselvoorziening in betrokken landen veilig kunnen stellen. Het zou dan ook gaan om een tijdelijke openstelling van het wegvervoer in de EU voor vervoerders uit de twee landen, dus zonder allerlei vergunningsprocedures. De EU vraagt de lidstaten om zich flexibel op te stellen rond de regels, bijvoorbeeld door rijbewijzen uit Oekraïne en Moldavië te erkennen op de Europese wegen.

Vakbekwaamheid

Het is een bijzonder humaan gebaar van de EU maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat chauffeurs met 40 tonners rond rijden op de drukke West Europese wegen zonder vakbekwaamheid. Het is nu al een drama om chauffeurs uit landen als Bulgarije en Roemenië uit te leggen dat je op de vluchtstrook niet mag parkeren of slapen. Het Europese wegennet ziet er, vooral rond de grote steden en bijvoorbeeld in het Ruhrgebied heel anders uit dan wat die chauffeurs thuis gewend zijn. De goedbedoelde toelating van grote aantallen trucks uit Oekraïne en Moldavië kan dan ook leiden tot gevaarlijke situaties op de weg. Hulp aan de door oorlog geteisterde gebieden is een prachtig streven maar dat mag niet ten koste gaan van de verkeersveiligheid in Europa. Wellicht kunnen Europese vervoerders hulp bieden door die transporten, in elk geval tot aan de grenzen uit te voeren?

Laatste blogberichten

Blog
24-03-2023
IEP_2646-1400

Holland Norway Lines verlaat Nederland

Rederij Holland Norway Lines vertrekt uit de Eemshaven om vanaf april vanuit het Duitse Cuxhaven te vertrekken naar…
Blog
22-03-2023
TRATON-4trucks_AS_23_07

Vlaskamp: ‘Verdere integratie Scania en MAN’

In dit systeem zijn de chassis van MAN en Scania uiteindelijk identiek en, heel belangrijk, werken deze merken…
Blog
22-03-2023
Holthausen (14)-1400

Er is nog hoop voor de verbrandingsmotor

De plannen van de Europese Commissie om vanaf 2035 verbrandingsmotoren te verbieden lijken van tafel te zijn.…