EU wil Oekraïnse en Moldavische vervoerders toelaten

Blog
06-04-2022 | Door Iep van der Meer

De Europese Commissie heeft alle 27 lidstaten gevraagd om toestemming te geven om met Oekraïne en Moldavië te gaan onderhandelen over toegang tot het Europese grondgebied. De EU wil hiermee de beide landen tegemoet komen nu de havens aan de Zwarte Zee afgesloten zijn door de oorlog.

De in- en export van Oekraïne en Moldavië worden ernstig gehinderd door de gesloten havens en het toelaten van de trucks uit die landen zou de voedselvoorziening in betrokken landen veilig kunnen stellen. Het zou dan ook gaan om een tijdelijke openstelling van het wegvervoer in de EU voor vervoerders uit de twee landen, dus zonder allerlei vergunningsprocedures. De EU vraagt de lidstaten om zich flexibel op te stellen rond de regels, bijvoorbeeld door rijbewijzen uit Oekraïne en Moldavië te erkennen op de Europese wegen.

Vakbekwaamheid

Het is een bijzonder humaan gebaar van de EU maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat chauffeurs met 40 tonners rond rijden op de drukke West Europese wegen zonder vakbekwaamheid. Het is nu al een drama om chauffeurs uit landen als Bulgarije en Roemenië uit te leggen dat je op de vluchtstrook niet mag parkeren of slapen. Het Europese wegennet ziet er, vooral rond de grote steden en bijvoorbeeld in het Ruhrgebied heel anders uit dan wat die chauffeurs thuis gewend zijn. De goedbedoelde toelating van grote aantallen trucks uit Oekraïne en Moldavië kan dan ook leiden tot gevaarlijke situaties op de weg. Hulp aan de door oorlog geteisterde gebieden is een prachtig streven maar dat mag niet ten koste gaan van de verkeersveiligheid in Europa. Wellicht kunnen Europese vervoerders hulp bieden door die transporten, in elk geval tot aan de grenzen uit te voeren?

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…