Eurovignet voor iedereen

Blog
29-09-2023 | Door Iep van der Meer

Onze regering heeft kennelijk een fors begrotingstekort, want naast een aangekondigde verhoging van de boetes en het verdubbelen van de houderschapsbelasting voor campers vervallen nu ook vrijwel alle ontheffingen van het Eurovignet.

Tot 1 oktober 2023 betaalde je voor de volgende voertuigen geen Eurovignet: Bergingsvoertuigen, Bibliotheekbussen, huisvuilauto’s, kraakperswagens, landbouwwerktuigen, rijdende werkplaatsen, schooltandartsbussen, strooiauto’s, telecommunicatie auto’s, tentoonstellingsvoertuigen, winkelwagens, lesauto’s en trucks voor rioolwerkzaamheden zoals vaccumauto’s en hogedrukwagens. Dit hele rijtje ontheffingen wordt per 1 oktober geschrapt, waardoor ook deze voertuigen gewoon een Eurovignet moeten betalen.

Voor een voertuig met 4 of meer assen (inclusief trailer of aanhangwagen) betaal je voor een jaar Eurovignet 1250 Euro, tenminste als het een Euro 6 truck is. Voor een Euro 0 is dat 2359 Euro per jaar! Je mag echter ook per dag afrekenen, dan is het tarief ineens voor iedereen gelijk, namelijk 12 Euro.

Lage pakkans

Overigens valt het met de pakkans nogal mee doordat het ILT maar amper controleert langs de weg. Deze instantie zet steeds meer in op bedrijfscontroles en daarmee hebben buitenlandse vervoerders helemaal weinig kans om gepakt te worden zonder het Eurovignet. TLN heeft eerder al bezwaar gemaakt tegen de geringe controles.

Laatste blogberichten

Blog
20-06-2024
Girteka-01

Weekendrust in de cabine, is dat erg?

Sinds enige tijd mag de weekendrust niet langer in de cabine worden doorgebracht. In Nederland wordt daar amper op…
Blog
04-06-2024
Ranger Raptor (12)-1400

Nog geen protest tegen BPM voor bestelauto’s

Met ingang van 1 januari 2025 moet er BPM betaald worden voor nieuw geregistreerde bestelauto’s op basis van…
Blog
23-05-2024
MercVolvo (960 x 640)

Bijzondere samenwerkingen om te overleven

De snelle ontwikkelingen dwingen vrachtwagenfabrikanten om bijzondere samenwerkingen aan te gaan
BIGtruck online magazine is een onderdeel van Transwebgroup Coöperatief U.A.