Eurovignet voor iedereen

Blog
29-09-2023 | Door Iep van der Meer

Onze regering heeft kennelijk een fors begrotingstekort, want naast een aangekondigde verhoging van de boetes en het verdubbelen van de houderschapsbelasting voor campers vervallen nu ook vrijwel alle ontheffingen van het Eurovignet.

Tot 1 oktober 2023 betaalde je voor de volgende voertuigen geen Eurovignet: Bergingsvoertuigen, Bibliotheekbussen, huisvuilauto’s, kraakperswagens, landbouwwerktuigen, rijdende werkplaatsen, schooltandartsbussen, strooiauto’s, telecommunicatie auto’s, tentoonstellingsvoertuigen, winkelwagens, lesauto’s en trucks voor rioolwerkzaamheden zoals vaccumauto’s en hogedrukwagens. Dit hele rijtje ontheffingen wordt per 1 oktober geschrapt, waardoor ook deze voertuigen gewoon een Eurovignet moeten betalen.

Voor een voertuig met 4 of meer assen (inclusief trailer of aanhangwagen) betaal je voor een jaar Eurovignet 1250 Euro, tenminste als het een Euro 6 truck is. Voor een Euro 0 is dat 2359 Euro per jaar! Je mag echter ook per dag afrekenen, dan is het tarief ineens voor iedereen gelijk, namelijk 12 Euro.

Lage pakkans

Overigens valt het met de pakkans nogal mee doordat het ILT maar amper controleert langs de weg. Deze instantie zet steeds meer in op bedrijfscontroles en daarmee hebben buitenlandse vervoerders helemaal weinig kans om gepakt te worden zonder het Eurovignet. TLN heeft eerder al bezwaar gemaakt tegen de geringe controles.

Laatste blogberichten

Blog
29-11-2023
download

BGL topman: Chauffeurs gaan tot 7000 Euro verdienen

Dirk Engelhardt, de topman van de Duitse BGL, zeg maar de Duitse TNL zegt dat chauffeurs in de toekomst…
Blog
08-11-2023
23031-Holthausen (14)-1400

Milieu eisen kosten vooral geld. Heel veel geld

Duurzaamheid en de klimaatcrisis zijn de steekwoorden voor overheden om verhogingen van lasten zoals de…
Blog
20-09-2023
Kopie van Geld-1400

Vrachtwagenheffing gaat door, geld komt terug!

De voorgenomen vrachtwagenheffing, zeg maar rekeningrijden voor trucks, gaat door, zo blijkt uit de begroting…