Eurovignet voor iedereen

Blog
29-09-2023 | Door Iep van der Meer

Onze regering heeft kennelijk een fors begrotingstekort, want naast een aangekondigde verhoging van de boetes en het verdubbelen van de houderschapsbelasting voor campers vervallen nu ook vrijwel alle ontheffingen van het Eurovignet.

Tot 1 oktober 2023 betaalde je voor de volgende voertuigen geen Eurovignet: Bergingsvoertuigen, Bibliotheekbussen, huisvuilauto’s, kraakperswagens, landbouwwerktuigen, rijdende werkplaatsen, schooltandartsbussen, strooiauto’s, telecommunicatie auto’s, tentoonstellingsvoertuigen, winkelwagens, lesauto’s en trucks voor rioolwerkzaamheden zoals vaccumauto’s en hogedrukwagens. Dit hele rijtje ontheffingen wordt per 1 oktober geschrapt, waardoor ook deze voertuigen gewoon een Eurovignet moeten betalen.

Voor een voertuig met 4 of meer assen (inclusief trailer of aanhangwagen) betaal je voor een jaar Eurovignet 1250 Euro, tenminste als het een Euro 6 truck is. Voor een Euro 0 is dat 2359 Euro per jaar! Je mag echter ook per dag afrekenen, dan is het tarief ineens voor iedereen gelijk, namelijk 12 Euro.

Lage pakkans

Overigens valt het met de pakkans nogal mee doordat het ILT maar amper controleert langs de weg. Deze instantie zet steeds meer in op bedrijfscontroles en daarmee hebben buitenlandse vervoerders helemaal weinig kans om gepakt te worden zonder het Eurovignet. TLN heeft eerder al bezwaar gemaakt tegen de geringe controles.

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…