Eurovignet voor iedereen

Blog
29-09-2023 | Door Iep van der Meer

Onze regering heeft kennelijk een fors begrotingstekort, want naast een aangekondigde verhoging van de boetes en het verdubbelen van de houderschapsbelasting voor campers vervallen nu ook vrijwel alle ontheffingen van het Eurovignet.

Tot 1 oktober 2023 betaalde je voor de volgende voertuigen geen Eurovignet: Bergingsvoertuigen, Bibliotheekbussen, huisvuilauto’s, kraakperswagens, landbouwwerktuigen, rijdende werkplaatsen, schooltandartsbussen, strooiauto’s, telecommunicatie auto’s, tentoonstellingsvoertuigen, winkelwagens, lesauto’s en trucks voor rioolwerkzaamheden zoals vaccumauto’s en hogedrukwagens. Dit hele rijtje ontheffingen wordt per 1 oktober geschrapt, waardoor ook deze voertuigen gewoon een Eurovignet moeten betalen.

Voor een voertuig met 4 of meer assen (inclusief trailer of aanhangwagen) betaal je voor een jaar Eurovignet 1250 Euro, tenminste als het een Euro 6 truck is. Voor een Euro 0 is dat 2359 Euro per jaar! Je mag echter ook per dag afrekenen, dan is het tarief ineens voor iedereen gelijk, namelijk 12 Euro.

Lage pakkans

Overigens valt het met de pakkans nogal mee doordat het ILT maar amper controleert langs de weg. Deze instantie zet steeds meer in op bedrijfscontroles en daarmee hebben buitenlandse vervoerders helemaal weinig kans om gepakt te worden zonder het Eurovignet. TLN heeft eerder al bezwaar gemaakt tegen de geringe controles.

Laatste blogberichten

Blog
12-02-2024
Kopie van Geld-1400 (1)

Zijn minimum vrachtprijzen een oplossing?

Oplopende kosten en dalende opbrengsten zijn een groot probleem in de transportsector. Ooit had Nederland 25%…
Blog
06-02-2024
Nieuwe-Renault-Master-E-Tech-electric-zet-nieuwe-standaard-met-460-kilometer-actieradius-1170x878 (960 x 720)

Gesteggel over rijbewijs voor elektrische bestelauto gaat verder

Nog altijd is er geen duidelijkheid over het benodigde rijbewijs voor een elektrische…
Blog
02-02-2024
Franse boeren acties 3

Zwicht de EU voor de boeren?

De boerenopstand die in Nederland begon lijkt uit te groeien tot een Europese boerenopstand. Na Duitsland en Frankrijk gaat…