Extra contole op juist gebruik tachograaf

Blog
25-09-2024 | Door Iep van der Meer

Handhavers gaan de komende tijd meer letten op het juiste gebruik van de digitale tachograaf. Vooral de instelling ‘andere werkzaamheden’, het hamertje dus wordt vaak niet of niet consequent gebruikt.

Vaak springt de tachograaf automatisch op rust als je stopt. Als je dan gaat laden, lossen, jezelf aanmelden of bijvoorbeeld onderhoud pleegt wordt dat niet geregistreerd als werktijd, maar als rust. Dat is onjuist, want dan moet je de tachograaf dus op dat hamertje zetten.

Stel je loopt voordat je wegrijdt even een inspectierondje om je truck, dan moet je dat als ‘werk’ invoeren. Onlangs nog werd een chauffeur daarop betrapt in Duitsland. Bij hem, en ik denk bij de meeste chauffeurs begon de werkdag namelijk met rijden. De vraag van de agent is dan simpel, ‘loop je ’s morgens niet even een rondje om je combinatie voordat je wegrijdt?’ Als je dan ja antwoord zit je fout, maar als je nee antwoord ook, want een visuele inspectie voor vertrek behoort tot je taken.

Kortom, gebruik je tachograaf op de juiste manier om boetes te voorkomen.

Laatste blogberichten

Blog
02-10-2024
IMG_4311 (960 x 640)

Wordt Nederland een thuishaven voor dubieuze transportbedrijven?

De regels worden in Nederland nauwelijks gehandhaafd, en dat trekt dubieuze transportbedrijven…
Blog
25-09-2024
Bord-1400

Onleesbare borden

Het is je misschien ook al eens opgevallen, het is treurig gesteld met de staat van de richtingborden op de Nederlandse snelwegen.
Blog
11-09-2024
Brug

Weer een schip tegen een brug

Vanmorgen voer er weer een binnenvaartschip tegen een brug. Deze keer in Rotterdam, waar de Willemsbrug te laag bleek voor…
BIGtruck online magazine is een onderdeel van Transwebgroup Coöperatief U.A.