Hoe leg je de extra lengte onderweg uit?

Blog
15-02-2023 | Door Iep van der Meer

De modellen van DAF voldoen aan de nieuwe, Europese richtlijn 96/53/EC. Hierdoor mogen combinaties langer zijn dan voorheen, waardoor zo’n lange DAF in combinatie met een 13,6 meter lange oplegger gewoon toegelaten is in heel Europa. Toch blijkt dit onderweg nog wel eens tot problemen te leiden.

Als bij het opmeten van de combinatie blijkt dat de combinatie lengte langer is dan 16,5 meter bij een trekker oplegger is er niks aan de hand, mits de trekker voldoet aan genoemde richtlijn. Alle DAF trucks die daar aan voldoen hebben een verklaring op papier die dit aantoont, maar ook zonder die verklaring kun je het aantonen. De DAF trucks hebben namelijk een sticker achter de grille met de tekst: "96/53/EC Article 9A Compliant" wat betekent dat de truck voldoet aan die richtlijn. Die sticker vind je achter de linker ‘zijdeur’ van de grille. Op de foto zie je deze sticker.

De richtlijn houdt in dat trucks die hieraan voldoen de maximale lengte mogen overschrijden, mits ze voldoen aan de betere veiligheid- en stroomlijn regels. Voor ijverige ambtenaren die dan nog niet overtuigd zijn is hier een link naar de website van de Europese Unie waarin de exacte wettekst staat in alle Europese talen. Klik hier voor die link.

Overigens is de toelating voor de nieuwe generatie van DAF als LZV nog steeds niet geregeld. Alleen in Zweden is het op dit moment toegestaan om langer te zijn dan 25,25 meter met zo’n DAF XG of XG+.

Laatste blogberichten

Blog
24-03-2023
IEP_2646-1400

Holland Norway Lines verlaat Nederland

Rederij Holland Norway Lines vertrekt uit de Eemshaven om vanaf april vanuit het Duitse Cuxhaven te vertrekken naar…
Blog
22-03-2023
TRATON-4trucks_AS_23_07

Vlaskamp: ‘Verdere integratie Scania en MAN’

In dit systeem zijn de chassis van MAN en Scania uiteindelijk identiek en, heel belangrijk, werken deze merken…
Blog
22-03-2023
Holthausen (14)-1400

Er is nog hoop voor de verbrandingsmotor

De plannen van de Europese Commissie om vanaf 2035 verbrandingsmotoren te verbieden lijken van tafel te zijn.…