Holland Norway Lines verlaat Nederland

Blog
24-03-2023 | Door Iep van der Meer

Rederij Holland Norway Lines vertrekt uit de Eemshaven om vanaf april vanuit het Duitse Cuxhaven te vertrekken naar Kristiansand. Dat is een tijdelijke oplossing, want uiteindelijk wil de rederij vanuit Emden varen in de toekomst.

De lijn is nu een jaar in gebruik en dat was aanvankelijk een groot succes. De laatste maanden waren er echter steeds vaker problemen in de Eemshaven. Daar was regelmatig geen kade beschikbaar voor de MS Romantika, waardoor afvaarten geannuleerd werden. Volgens Groningen Seaports kwam de rederij niet met een goed plan voor een eigen kade, ondanks het regelmatig aandringen daarop van het havenbedrijf.

Toeristenboot

Met het vertrek van de rederij uit de Eemshaven verliest Nederland nu de ferryverbinding met Noorwegen. Voor de gemiddelde toerist maakt dat niet heel veel uit, want de havens van Cuxhaven of Emden zijn ook prima aan te rijden. Voor het wegtransport zijn de gevolgen echter veel groter, aangezien de Duitse havens niet bereikbaar zijn met 60 tons LZV combinaties. Daar zat nou juist het unieke punt van de verbinding, want bedrijven als Angvik Auto konden via de veerverbinding met hun LZV’s Noorwegen bereiken met 60 ton. Ook voor het overige vrachtverkeer betekende de ferry een maut- en file vrije verbinding naar Noorwegen.

Kansen

Toch was er vanaf het begin ook veel kritiek vanuit het wegtransport. In de wintermaanden was er plek genoeg op de boot maar in de zomermaanden was de capaciteit minimaal, door het grote aantal toeristen op de ferry. Het is ontzettend jammer dat het initiatief voor wat betreft het wegtransport hiermee zo’n beetje dood in het water ligt want er liggen nog steeds prachtige kansen voor ferry verbindingen vanuit de Eemshaven, bijvoorbeeld naar het Deense Esbjerg. Duitsland blijft namelijk dwars liggen voor wat betreft de invoering van de 60 tons LZV, en met zo’n verbinding zou heel Scandinavië bereikbaar zijn met deze duurzame combinaties.

Laatste blogberichten

Blog
01-06-2023
Scania (3)

Grote weerstand tegen Euro 7

De Europese Commissie smeedt plannen voor de invoering van de Euro7 norm per 1 juli 2027. Dit zou gepaard moeten gaan met…
Blog
22-05-2023
1920_manetruck4-1400

Elektrisch en lange afstanden? Vergeet het

Vrijwel dagelijks krijgen we persberichten van de aflevering, of de intentie tot de levering van elektrische…
Blog
14-04-2023
Truckrun Nienoord Truckers Leek (3)

Lichtpuntjes voor de truckrun

Op sociale media lezen we dat het er niet goed uit ziet voor de truckruns in ons land. De verzekering eist dat iedereen aan…