Bochtje achteruit met twee wipkarren

Geplaatst door

LZV combinaties die bestaan uit een motorwagen met een dubbele wipkar komen in ons land regelmatig voor. Het blijft een indrukwekkend gezicht, twee van die aanhangwagens en volgens de kenners rijdt het prima. Toch is de vraag die iedereen stelt hoe dat achteruit rijdt, en of dat eigenlijk wel kan..

Zelf vroeg ik me dat ook af want hoewel ik in het trotse bezit ben van een LZV certificaat leek me dit toch wel even heel wat anders. Zelf reed ik af met een conventionele combi met een motorwagen met een draaischammel-aanhanger. Dat wil zeggen, de draaischammel was eigenlijk een dolly maar het principe is het zelfde.

Het antwoord hoe het achteruitrijden met twee wipkarren werkt is bij nader inzien eigenlijk verrassend simpel. De voorste wipkar gedraagt zich namelijk net als de aloude draaischammel of dolly. Met die voorste wipkar bestuur je dan ook de tweede, en dat werkt dus vrij simpel Het enige verschil is dat de draaipunten niet bovenop de assen maar er net achter zitten.

Deze foto's komen trouwens uit een verhaal dat Niels van Duijvenboden maakte voor BIGtruck online magazine. Klik hier voor dat verhaal!