Brexit: havens Calais en Dover lopen nu al vast

Blog
11-12-2020 | Door Tim de Jong

Hoewel het nauwelijks midden december is, zijn de havens van Dover en Calais al vastgelopen. Dagelijks willen dik 2.000 vrachtwagens per etmaal meer de oversteek maken dan normaal.  Dat leidt tot ellenlange files en planningen die in het honderd lopen. Daardoor moeten veel Britten maanden wachten op hun kerstcadeau’s. Dat meldt de Daily Mail.

Dagelijks willen nu 12.000 chauffeurs met hun vrachtwagen Het Kanaal oversteken. Dit is het gevolg van Britten die niet alleen online kerstinkopen doen, maar ook van hamsterende Britten die vrezen voor een no-deal Brexit. Een derde factor is het vastlopen van Britse container-terminals, waar het aanbod ook zo groot is geworden, dat grote vertragingen in afhandeling zijn ontstaan. Nu het medio december is, lijkt een deal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie nog steeds ver weg. Intussen worden in en om Calais en in het Britse graafschap Kent noodmaatregelen genomen om de niet aflatende vloed van vrachtwagens veilig en verantwoord af te handelen. Intussen veranderen delen van Kent in een openbaar toilet. 

Nog maar het begin

Toch lijkt dit nog maar het begin van een langdurige verstoring van de logistieke lijnen tussen het Verenigd Koninkrijk en het vasteland van Europa. Nu kunnen de trucks in principe allemaal nog door zonder douane-formaliteiten. Maar op 1 januari verandert dat, of er nu een ‘deal’ wordt gesloten tussen het VK en de EU of niet. De kans is heel groot dat dan de wachttijden nog veel verder zullen oplopen. Zo ver is het nog niet, maar toch moest autofabrikant Honda tijdelijk al zijn Britse fabriek stil leggen doordat er geen onderdelen meer konden worden aangevoerd vanaf het Europese continent. Honda heeft het plan de fabriek eind volgend jaar te sluiten, als gevolg van Brexit. Daarbij zullen 3500 banen verloren gaan. Een woordvoerder van supermarktketen Tesco waarschuwt dat wanneer er geen ‘deal’ komt met de EU, de prijzen van voedingsmiddelen in januari met zeker vijf procent zullen stijgen en dat er voedseltekorten in het Verenigd Koninkrijk zullen ontstaan.

Foto: Calais in rustiger tijden. 

Laatste blogberichten

Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…
Blog
12-02-2024
Kopie van Geld-1400 (1)

Zijn minimum vrachtprijzen een oplossing?

Oplopende kosten en dalende opbrengsten zijn een groot probleem in de transportsector. Ooit had Nederland 25%…