Britse overheid wil tekort bestrijden met Britse chauffeurs

Geplaatst door

Ook al schreeuwt de Britse transportsector om chauffeurs, de regering in dat land wil niet dat er chauffeurs van buiten het VK een visum krijgen om als chauffeur te komen werken.  “Er zijn nog veel werklozen in ons land, een groot aantal daarvan kan overstappen op de vrachtwagen”, luidt de verklaring van Londen.

In het Verenigd Koninkrijk sluiten restaurants omdat ze niet bevoorraad kunnen worden. Pubs sluiten omdat ze geen bier geleverd krijgen. McDonald’s kan geen milkshakes verkopen, maar ondanks het acute tekort aan chauffeurs, biedt DHL niet meer dan een loonsverhoging van 1 procent. Dit initiatief werd op luid boe-geroep onthaald.  Aan de andere kant zijn er tal van winkel- en supermarktketens die nieuwe chauffeurs proberen aan te stellen door ze een ‘tekenbonus’ te geven. Een eenmalig bedrag als welkomstbonus bij hun nieuwe chauffeursbaan.

Vooralsnog mogen geen buitenlandse chauffeurs worden aangenomen, een werkwijze die het nu acute chauffeurstekort zou kunnen ledigen. Want ook wanneer er voldoende Britten zouden zijn die chauffeur willen worden, dan nog moeten die eerst opgeleid worden en er een aantrekkelijk salaris bij moeten krijgen. Zoiets kost tijd en dat hebben de getroffen bedrijven op dit moment niet.