Daimler: Pedalen en spiegels worden overbodig

Geplaatst door

Bij de introductie in de VS van de nieuwe Freightliner Cascadia, maakte de hoogste baas van dat merk enkele duidelijke opmerkingen over toekomstige ontwikkelingen in de truckcabine. De nieuwe Cascadia is volgens Mercedes acht procent zuiniger dan het vorige model, dat alweer negen jaar meeloopt. Maar volgens Daimler is er meer mogelijk, als de wet wordt veranderd.

In dat geval verdwijnen meteen de zijspiegels, die de stroomlijn van de moderne cabine ernstig onderbreken. ''Die spiegels hebben we niet meer nodig'', aldus Daimler. Volgens het merk kunnen ook de pedalen verdwijnen uit de cabine. ''Een truck die uit zichzelf remt, remt sneller en beter dan een mens kan en durft'', zo zegt Daimler. Ze stellen dat een adaptieve cruise control zo geavanceerd is geworden dat die een truck beter kan controleren in het dagelijkse verkeer dan een menselijke chauffeur. Daimler overweegt een sticker te introduceren met het opschrift: ''Hou je voeten van de pedalen''. Het bedrijf zegt dat dit over twee, drie jaar de gewoonste zaak van de wereld zal zijn.

Echter, voor de veiligheid is het wel belangrijk dat de chauffeur aan boord blijft en goed oplet, aldus Daimler. Platooning is een tussenstap tot trucks volledig autonoom rijden, zegt Daimler. Echter, hiermee zal het wel mogelijk zijn dat de chauffeur van truck nummer twee in het peloton, wat anders doet dan op de weg letten. Daimler denkt dat het zeker nog vijf jaar duurt eer dit kan en geaccepteerd is.