Discussie in Duitsland over extra lampen

Geplaatst door

In Duitsland ligt een nieuw wetsvoorstel ter tafel over de te voeren verlichting voor vrachtwagens. De huidige wet dateert van 1968 en is aan modernisering toe.

Een van de bedrijven die betrokken is bij het nieuwe wetsvoorstel is Heide Logistik uit Kirchlinteln, een plaatsje tussen Bremen en Hamburg. Zij rijden dagelijks op Nederland en België met riant uitgerust materieel. Volgens enkele van hun chauffeurs, aanwezig op de BIGtruck Trophy, ligt er een voorstel dat uiterlijk in oktober zal leiden tot nieuwe wetgeving in Duitsland. De basis is dat de lampen voor wit licht uitstralen, achter rood en aan de zijkant oranje. Eigenlijk is de kous daarmee af en mag er verder niks. 

Nederlandse chauffeurs aanwezig op de Trophy zeggen dat er in Duitsland de mogelijkheid is dat je verplicht wordt om extra verlichting ter plekke te demonteren. Een artikel van onze Duitse collega’s bevestigt dit.

Afdekken, schakelaar                          

Betrokkenen vinden dit natuurlijk een overdreven maatregel, en terecht. Volgens Heide Logistik is de kans groot dat in het voorstel wordt opgenomen dat wanneer de truck onderweg door Duitsland heen rijdt naar bijvoorbeeld Scandinavië, eventuele extra verlichting afgedekt mag worden. Een andere bezoeker van de BIGtruck Trophy zei dat hij veel op Zwitsersland rijdt, en dat daar helemaal niks mag, maar dat een extra schakelaar volstaat. We gaan hier verder onderzoek naar doen, we houden je op de hoogte!

Prioriteiten verkeerd

De hele situatie is in onze optiek te gek voor woorden. In België zien we dat de overheid niet terugdeinst om honderden trucks aan de ketting te leggen bij vermoeden van sociale dumping. Dagelijks twittert de Nederlandse inspectie dat ze weer een aantal gemanipuleerde tacho’s hebben aangetroffen, de laatste tijd vaak bij de veiling van Aalsmeer. Oftewel er zijn in het wegvervoer veel ernstiger zaken aan de hand dan een passerende Hollander die een lampje extra heeft laten monteren omdat hij van zijn truck en van zijn vak houdt. Overigens zijn we ervan op de hoogte dat ook bij de genoemde veiling bekeuringen worden uitgedeeld vanwege ‘teveel’ verlichting. Dus wees gewaarschuwd.