Duitsland: Chauffeurs dupe van ‘spookbaustellen’

Geplaatst door

In Duitsland lijkt het niet langer geaccepteerd dat het land het hele jaar al meer dan 500 locaties telt waar wegwerkzaamheden gaande zijn. Vertegenwoordigers uit het wegvervoer vinden het onacceptabel dat de vele files die door wegwerk worden veroorzaakt, ertoe leiden dat chauffeurs de rij- en rusttijdenwet overtreden.

Volgens gegevens zijn ruim 20% van de files op Duitse snelwegen te wijten aan wegwerkzaamheden. Alleen al in november werd er op 517 plaatsen tegelijk aan de weg gewerkt. Dat zijn er 37 meer dan een jaar geleden terwijl dit jaar het hele jaar het aantal locaties waar aan de weg gewerkt werd, boven de 500 lag. De Duitse A7 is de weg waar zich de meeste ‘Baustellen’ zouden bevinden.

Kosten

Het meest te lijden hieronder hebben vrachtwagenchauffeurs. Ze verliezen niet alleen tijd, maar ze riskeren ook hun rijtijd te overschrijden met alle gevolgen van dien, zeker wanneer er ook in het buitenland beboet kan worden. In totaal belopen de maatschappelijke kosten van de vele Duitse files dik 15 miljard euro. Daar zijn te laat aankomen bij de klant en een veel hoger dieselverbruik nog niet bij geteld.

Oorzaak

Volgens de Duitsers is er een hele vervelende oorzaak voor de vele files: vanwege personeelstekort bij bouwbedrijven, gebeurt er soms wekenlang niks bij sommige wegwerkzaamheden, maar blijven rijstroken wel afgekruist. Toch blijven de Baustellen dan in stand, omdat anders beschuldiging van contractbreuk dreigt aan het adres van het bouwbedrijf”, aldus Duitse verkeersexperts. Bureaucratie plus personeelstekort is maatschappelijke kosten. Positief is dat dit nu in de publiciteit komt.