Een Chinese container is nu vaak duurder dan zijn inhoud

Blog
17-08-2021 | Door Tim de Jong

Wie als vervoerder nu een container uit China wil laten komen, betaalt hiervoor het tienvoudige vergeleken met de maand mei jongstleden. Daarvoor zijn diverse oorzaken. De laatste is dat in China een containerterminal tijdelijk dicht moet vanwege een coronabesmetting. Inderdaad, het gaat om één besmetting.

Maar de gevolgen zijn groot. Betrokkenen verwachten opnieuw grote vertragingen, terwijl eerdere vertragingen als gevolg van corona en als gevolg van het containerschip Evert Given dat dwars ging in het Suezkanaal. Kostte het vervoer van een container vanuit China naar Europa in mei nog geen 1400 euro, nu is het bijna 14.000 euro.

We mogen er gerust vanuit gaan dat de absurde prijzen nog wel even aan zullen houden. Dit zal producenten er ongetwijfeld toe zetten om meer productie die nu nog in China huist, terug te halen naar Europa, dan wel in Europa te laten uitvoeren. Dit zal er weer toe leiden dat er binnen Europa meer behoefte zal ontstaan naar goederenvervoer over de weg.  

In China zal men zich nog wel even aan het hoofd krabben of het nu wel zo slim is om bij één besmetting een hele terminal dicht te gooien. 

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…