Mobility Package, slecht plan!

Geplaatst door

De Telegraaf kopt vanmorgen weer met grote letters dat ‘Truckers Wegpiraten worden door nieuwe regels’. Je moet wat roepen om de lezertjes te blijven boeien, maar er zit wel een belangrijke kern van waarheid in het verhaaltje. De Europese Commissie is namelijk bezig met het optuigen van het zogenaamde ‘Mobility Package’. Dat pakket zou moeten zorgen voor een liberalisering van het Europese wegtransport en een verruiming van de regeltjes. Ik hoor je al ‘Hoera’ roepen, want ook de werk- en rijtijden zouden verruimd worden. Toch is dat heel slecht nieuws voor de sector. Net als de voorgestelde verruiming van de cabotage wetgeving trouwens.

Natuurlijk zou een verruiming en een versoepeling van de rijtijdenwet prachtig zijn, want het keurslijf waarin chauffeurs nu gedwongen worden werkt vaak juist averechts. Het rijtijdenbesluit zou de veiligheid moeten verhogen maar de huidige regeling en de onverbiddelijke handhaving daarop in sommige landen is juist stressfactor nummer één. Iets meer ruimte en menselijkheid zou fantastisch zijn, want hoe krom is het als je een half uurtje voordat je thuis bent op een parkeerplaats moet slapen? En hoe idioot is het dat je een bekeuring krijgt omdat je twintig minuten vertraging hebt opgelopen door filevorming?

Verruiming cabotage

Je zou dan ook spontaan gaan applaudisseren als je hoort over de voorgenomen verruiming, maar wacht daar heel even mee. De hele insteek is namelijk niet om het ons naar de zin te maken, maar komt voort uit de machtige lobby van de grootste belanghebbenden. De grote logistiek dienstverleners in Europa vinden het maar wat lastig zoals het nu geregeld is. De beperking van rijtijden, verboden op weekendrust in de cabine en cabotagebeperkingen staan haaks op hun streven naar nog hogere rendementen. Zo’n truck die stilstaat op een parking is immers niet productief, en dat telt heel hard door als je een vloot hebt met duizenden trucks. Bedrijven als Girteka en Waberrer’s ondersteunen de lobby van het bedrijfsleven, want een hogere efficiency betekent lagere tarieven en daar is bijvoorbeeld de automotive industrie dol op.

Het Mobility Package waar De Telegraaf op doelt is dan ook niks anders dan het verlanglijstje van de industrie en de grote logistiek dienstverleners. Verruiming van de cabotage naar vijf ritten in zeven dagen is één van de voorstellen. Dat betekent dus eigenlijk dat de cabotageregels overboord worden gezet en dat iedereen altijd zijn rondjes mag rijden in elk Europees land. Dat zet dus volledig de deur open voor goedkope Oostblokkers. Die mogen dan ook nog eens langer rijden door de verruiming van de rij- en rusttijdenwet zoals die wordt voorgesteld. Dit alles heeft wat mij betreft maar één voordeel, dan hebben ze namelijk minder tijd om zich klem te zuipen met alle gevolgen van dien.

Acties? 

Intussen beraden de Europese vakbonden zich op acties want het hele politieke proces rondom de besluitvorming is al in gang gezet. Momenteel zijn er hoorzittingen en begin volgend jaar moet de kogel door de spreekwoordelijke kerk in het Europees Parlement. Laten we ons nog meer kaas van het brood eten of maken we ons op voor massale Europese acties? We houden het scherp in de gaten voor je!