Nederlandse chauffeur betrapt met drugs in Calais

Blog
07-08-2020 | Door Tim de Jong

In het nieuws is een 32-jaige chauffeur afkomstig uit Urk in wiens laadruimte een grote hoeveelheid drugs is aangetroffen. Het gaat om 250 kg cocaïne en om 169 kg speed. De straatwaarde van dit spul gaat richting de 16 miljoen euro.

Nu ben ik niet lang geleden zelf met een rit mee geweest naar Londen. In Calais doorloop je een heel circus aan poortjes en controles, waarna je in het Britse deel van de haven komt. Daar begint het hel feest nog eens opnieuw. Zo staat er een hypermoderne scanner. Wanneer je je truck binnen hebt staan, moet je uitstappen en op een stoeltje gaan zitten, tegen de zijmuur. Dan voeren enkele stuurs kijkende Britse douaniers een controle uit in de fel verlichte ruimte. Het lijkt alsof je in een science fiction film terecht bent gekomen die waarschijnlijk niet goed afloopt. Ze leggen bijvoorbeeld kleine sensoren op het chassis. Niet om drugs te vinden, maar inklimmers. De apparatuur van de Franse en Britse douane is de modernste van de modernste. De Britten werken verder ook nog met speurhonden, want apparatuur is apparatuur en die kan toch stuk.

Als schrijver voor BIGtruck zit ik al heel lang in dit vak, en dus heb ik net als de geroutineerde Engeland-rijders Calais zien veranderen in een vesting met heel veel lampen, borden, nieuwe gebouwen, nieuwe routes naar de trein en kilometers lange rijen van hoge hekken. Wat ik daarmee wil zeggen is dit: De 32-jarige chauffeur weet dit ook, en daarom lijkt het me heel sterk dat hij geweten heeft van zo’n forse hoeveelheid drugs in zijn laadbak. Die apparatuur haalt dat spul er zo uit. Routineklusje.

De man zit flink in de problemen en zelfs zijn vader, die wethouder is in Urk is afgetreden. Dat is misschien wat overdreven, maar getuigt ook van een zekere integriteit.

De chauffeur is onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Hij zit voorlopig vast op Britse bodem.

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…