OM seponeert strafzaak over uitbuiting chauffeurs

Blog
07-09-2021 | Door Iep van der Meer

Het Openbaar Ministerie heeft een strafzaak geseponeerd tegen een transportbedrijf dat zich volgens de FNV schuldig maakt aan uitbuiting. Volgens het OM is daar onvoldoende bewijs voor.

Edwin Atema, bestuurder van Vakbond FNV noemt deze beslissing onbegrijpelijk. ,,Als we deze zaak afzetten tegen hoe de maatschappij hier tegenaan kijkt en wat de politiek roept dan is het verschrikkelijk dat zo’n zaak geseponeerd wordt. Het gaat hier om slavernij, of op zijn minst uitbuiting en het kan niet zo zijn dat dit getolereerd wordt.

Het gaat om een zaak waarbij chauffeurs uit de Filipijnen voor een in Polen gevestigde onderneming werkten die vanuit Rotterdam werd aangestuurd. De leiding van het bedrijf was in handen van een Jordaniër die in Nederland woonde. De chauffeurs waren geronseld met een goed loon en goede arbeidsvoorwaarden in het vooruitzicht. Eénmaal in Nederland bleek er geen huisvesting te zijn voor de chauffeurs. Ze moesten in hun cabine wonen en in de weekenden zelf maar een plek zoeken om te parkeren. Volgens de chauffeurs klopte er ook niets van de beloning, en moesten ze soms dagen maken van 17 uur. Als ze daar wat van zeiden dan werd er gedreigd met het intrekken van de verblijfsvergunning of met geweld. Een ongeval door slecht onderhoud was de druppel voor de chauffeurs. De chauffeur die dit overkwam kreeg geen tijd voor herstel, hij moest meteen weer aan de slag. Dit leidde er toe dat negen chauffeurs samen de zaak bij het FNV voorlegden, waarna aangifte werd gedaan van arbeidsuitbuiting.

Volgens het OM waren de overschrijdingen van de rijtijden niet buitenproportioneel en was er onvoldoende bewijs. De bedreigingen zouden volgens het OM niet tijdens het werkverband plaats hebben gevonden. Over de betaling stelde het OM vast dat de chauffeurs dan wel geen cao loon kregen, maar altijd nog meer dan het minimumloon in ons land. Het niet zorgen voor huisvesting tijdens vrije dagen vindt het OM op zich geen uitbuiting.

Het FNV overweegt nu een Artikel 12 procedure, dat kan als het OM niet wil vervolgen of als er slecht onderzoek is gedaan. Volgens Atema is het ongelofelijk wat voor signaal het OM hiermee afgeeft. ,,Bij dit bedrijf zijn al eerder negen vrachtwagens in beslag genomen waarna de chauffeurs het land uit gezet zijn. Vervolgens worden er gewoon nieuwe ingevlogen en gaat alles gewoon weer door. Intussen wijzen de instanties naar elkaar en gebeurt er al jaren niks aan dit onrecht. De parkings staan in het weekend overvol met chauffeurs die vanuit Belgie naar Nederland gestuurd worden omdat hier geen controles zijn. Er is wel degelijk wetgeving over weekendrust in de cabine bijvoorbeeld maar daar is gewoon geen handhaving op. Ook het niet betalen van de cao mag kennelijk. Het OM vindt deze overtredingen niet zwaar genoeg voor een zaak. Check het filmpje even. Wordt vervolgd.

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…